Αξιοποιώντας νέες έξυπνες τεχνικές διασταυρώσεων αλλά και νέα ελεγκτικά εργαλεία (ακόμα και μέσω των social media), ελέγχοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και “ξεσκονίζοντας” στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, η ΑΑΔΕ προσπαθεί να βάλει φρένο σε ένα φαινόμενο που, πέρα από ζητήματα φορολιγικής συμμόρφωσης, έχει φέρει τα "πάνω-κάτω" στην αγορά της φιλοξενίας δημιουργώντας "απόνερα" σε θέματα στέγασης, ανταγωνισμού και βέβαια βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος.
Μάλιστα, στη βάση του μνημονίου, σε περιπτώσεις παρανομιών, πέρα, από την αποβολή από τις πλατφόρμες, μέχρι την ολική συμμόρφωση των παραβατών, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, που ξεκινούν από τα 5000 ευρώ και καταλήγουν στα 20.000, σε περιπτώσεις συστηματικής κι επαναλαμβανόμενης παραβατικότητας.
Το 2022Στο μεταξύ, με βάση διαθέσιμα στοιχεία, από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022, προκύπτει ότι δηλώθηκαν εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Μάλιστα, από τον έλεγχο που διεξήγε η Ανεξάρτητη Αρχή σε 140.000 ακίνητα που είχαν εγγραφεί στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες, προέκυψε ότι:
- Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
- Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με «μαϊμού» ΑΜΑ ήτοι για 34.188 ακίνητα οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
- Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα αποβλήθηκαν από τις πλατφόρμες
Οι Ξενοδόχοι και η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη μελέτη «Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπτώσεις στις πόλεις και στους πολίτες» της Grant Thornton που παρουσιάστηκε πέρυσι σε ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στα 3,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώνεται ο τζίρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων που πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσα πλατφόρμας τύπου Airbnb, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Σημειώνεται ότι το 2022 η τουριστική δαπάνη έφθασε τελικά τα 17,6 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 τα ετήσια έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ (με 16 δισ. ευρώ τουριστική δαπάνη), για να αυξηθούν το 2019 σε 2,96 δισ. ευρώ (με 21,8 δισ. ευρώ τουριστική δαπάνη), γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική που αποκτά η συγκεκριμένη αγορά.
Απώλειες εσόδων
Σε σχέση με τα δημόσια έσοδα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, λόγω του τρόπου φορολόγησής της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καταγράφεται σημαντική απώλεια. Συγκεκριμένα, το 2016 εκτιμάται ότι στο ύψος των 160,6 εκατ. ευρώ ήταν τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο. Για το 2022, με την εν λόγω μελέτη, εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 316,7 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται, δηλαδή, διπλασιασμός των καθαρών απωλειών ως προς τα δημόσια έσοδα κατά το διάστημα 2019-2022.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr