Το ρεπορτάζ παίρνει ως παράδειγμα μια νεαρή ηθοποιό ετών 27 που αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Καισαριανή στο Νέο Ψυχικό, καθώς στο προηγούμενο σπίτι έφτασε να πληρώνει 500 ευρώ για νοίκι και λογαριασμούς, ενώ αυτή τη στιγμή δίνει 200 ευρώ για ένα διαμέρισμα 25 τ.μ χωρίς τους λογαριασμούς, με μισθό 650 ευρώ.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ελληνική οικονομία φαίνεται να παίρνει ανάσες λόγω της καλής τουριστικής σεζόν, ο πληθωρισμός έχει φτάσει κοντά στο 12%, οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτοξευτεί το ίδιο και στο σούπερ μάρκετ. Το να πληρώνει κανείς και ενοίκιο μοιάζει ακατόρθωτο.
Όπως παραδέχονται οι νέοι, αυτές οι συνθήκες ωθούν πολλούς είτε στο να αναζητήσουν συγκάτοικο, είτε στο να επιστρέψουν στο πατρικό τους. Αυτό παρότι μπορεί να φαίνεται βιώσιμο στα 19, στα μετέπειτα χρόνια που ένας άνθρωπος θέλει να δημιουργήσει οικογένεια ή απλά να έχει το δικό του χώρο δεν είναι ανεκτό.
Τα ενοίκια η κορυφαία ανησυχία
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 83% ανάμεσα σε 1007 ερωτηθέντες 18-44, τοποθέτησαν τα ακριβά ενοίκια ως την κορυφαία ανησυχία τους. Σχεδόν οι μισοί απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους, ενώ το 77% με το ζόρι τα βγάζει πέρα.
Ο δείκτης κόστους στέγασης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αντικατοπτρίζει τα ενοίκια και το κόστος στεγαστικών δανείων, εκτινάχθηκε 35,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται κατά 30,5% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%.
Αυτό συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έχει αυξηθεί κατά 13% από το 2018, λέει ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.
Αποδίδει την άνοδο των ενοικίων κυρίως σε «μια υπερβολικά πιεσμένη αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης (χρέους)».
"Τώρα είμαστε σε σοκ από τις συνδυασμένες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και το κόστος στέγασης. Μέχρι στιγμής δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς η κυβέρνηση στηρίζει αδύναμα εισοδήματα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες εάν αυτό συνεχιστεί το επόμενο έτος. " είπε.
Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα σημείωσαν βουτιά 42% κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αλλά τώρα είναι πάνω από 29% υψηλότερες από το χαμηλό τους το 2017, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανάκαμψη έχει επίσης αυξήσει τα ενοίκια.
Επιπλέον παράγοντες που έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια
Από την πλευρά της προσφοράς, ένα μεγάλο κομμάτι μικρών διαμερισμάτων 45-50 τετραγωνικών μέτρων έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα Airbnb για τουρίστες, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών αντιμετωπίζουν τον πολύ πιο αυστηρό έλεγχο από τις τράπεζες. Οι αξίες των στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί στο 70-75%, από πάνω από 100% πριν από την κρίση χρέους.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη...θα δούμε πολλούς να επιστρέφουν στα παιδικά τους δωμάτια», είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος της E-Real Estate. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μια πανδημία δύο ετών, είναι δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να έχει εξοικονομήσει 45.000-60.000 ευρώ για προκαταβολή σε ένα διαμέρισμα 150.000 ευρώ, είπε.
Μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για το στεγαστικό
Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις έχουν δει τα ενοίκια να αυξάνονται, αλλά το κέντρο της Αθήνας γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο, έως και 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έχοντας επίγνωση της πίεσης, η κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 1,74 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αύξησε την ετήσια επιδότηση στέγασης για φοιτητές σε 1.500 ευρώ από 1.000 και σε 2.000 εάν επιλέξουν συγκάτοικο. Επίσης, τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα δανείων χαμηλού επιτοκίου για την αγορά διαμερισμάτων που χτίστηκαν πριν το 2007 και έως 120 τετραγωνικά μέτρα.
Αναμένεται ότι περίπου 10.000 νεαρά ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα που δίνει επιτόκιο 1% σε δάνεια έως 150.000 ευρώ.
Πολλοί είναι πάντως οι νέοι που βλέπουν τη μετανάστευση στο εξωτερικό ως μοναδική λύση. Ωστόσο και εκεί οι μισθοί αναλογούν και στα πολύ υψηλότερα ενοίκια...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr