Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες 2.167 περιοχές, που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων αναμένεται να αποκτήσουν τη δική τους τιμή ζώνης μέχρι το τέλος του 2022 ή το πολύ εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη χάραξη των ζωνών για τις περιοχές αυτές. Μάλιστα το επόμενο διάστημα, κλικάκια με ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, με αυτοψίες, θα σταθμίσουν τα δεδομένα, ώστε να προβούν στην υποβολή προτάσεων τις νέες τιμές. Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες και τελικά ειδική επιτροπή υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών θα αποφανθούν για τις οριστικές αποφάσεις. Έτσι, μετά από αυτή τη διαδικασίες, όλα τα ακίνητα στη χώρα θα έχουν την αντικειμενική τους τιμή κι έτσι όλοι οι φόροι και τα τέλη θα προσδιορίζονται με βάση τις τιμές ζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, οι τιμές ζώνης καλύπτουν το 98% της επικρατείας. Για το εναπομείναν μόνο 2% η Εφορία, ακόμη, δεν έχει αντικειμενική τιμή για να υπολογίζει φόρους και τέλη.
Ο μόνιμος μηχανισμός
Για να ολοκληρωθεί, βέβαια, η όλη μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει και στις υφιστάμενες τιμές ζώνης, ειδικά σε αστικά κέντρα, ένας ανασχεδιασμός, ώστε να αποτυπωθούν με πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο οι αναλογίες εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. Έτσι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στον αναπροσδιορισμό των ζωνών σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Παράλληλα στια “σκαριά” είναι η διαμόρφωση ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού συνεχούς αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών. Ουσιαστικά, ανα διετία μέσω της αξιοποίησης διαθέσιμων δεδομένων και ειδικών πληροφοριακών συστημάτων, θα γίνεται η αυτόματη προσαρμογή των τιμών ζώνης, στα όσα ισχύουν στην αγορά.
Όπως αναφέρει, η Γενική Γραμματεί Πληροφοριακών Συστημάτων στην ιστοσελίδα της, έχει προγραμματίσει το σχεδιασμό και την υλοποίηση web based, πολυχρηστικού, ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) κεντρικής, γεωχωρικής υποδομής για τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής (Γ.Γ.Ο.Π.) του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (Computer Assisted Mass Appraisal – CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο, αυτοματοποιημένο και επαναληπτό.
Το έργο αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα (ΜΔΤ)» και ικανοποιεί υποχρεώσεις της Πολιτείας για το πρόγραμμα εκτέλεσης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα ESM (European Stability Mechanism) των Θεσμών, καθώς και την ανάγκη μιας πιο ορθολογιστικής και δικαιότερης διαχείρισης της φορολογικής πολιτικής για τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ). Το έργο έχει ήδη λάβει την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής.
Η εκτίμηση της αξίας ακινήτου θα υπολογίζεται με βάση τρέχουσες, γνωστές, εμπορικές αξίες των ακινήτων (σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα συναλλαγών πωλήσεων και εκτιμήσεων), τα φυσικά χαρακτηριστικά των ακινήτων (οικονομικά, πολεοδομικά, τεχνικά, κοινωνικά, νομικά, πολιτικά) και το γεωχωρικό πλαίσιο στο οποίο αυτά εντάσσονται και συσχετίζονται. Θα γίνεται αξιοποίηση αξιόπιστων χωρικών-οικονομετρικών/ γεω-στατιστικών μοντέλων Ανάλυσης Πολλαπλής, Γραμμικής Παλινδρόμησης, καθώς και μοντέλων Μηχανικής Εκμάθησης (νευρωνικά δίκτυα), τα οποία θα ποσοτικοποιούν τη σχέση μεταξύ εμπορικής αξίας ακινήτου και ενός υβριδικού συνδυασμού παραμέτρων, που δυνητικά την επηρεάζουν. Θα υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα ανά τύπο ακινήτου (οικία, διαμέρισμα, εμπορικό, βιομηχανικό, οικόπεδο, αγρόκτημα).
Το ΟΠΣ θα διαθέτει ενιαία, φιλική, γραφική διεπαφή χρηστών για εσωτερικούς χρήστες της Υπηρεσίας και μονάδα web portal για την διεπαφή εξωτερικών χρηστών, ενώ θα εξάγει λειτουργικότητα προς τρίτα συστήματα μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών. Η θέαση αποτελεσμάτων αναζήτησης και εντοπισμού, θα γίνεται μέσω γεωγραφικών χαρτών και αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει τεμάχια, πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεω-αναφερμένο υπόβαθρο ορθο-φωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου, να πλοηγείται πάνω σε διαδραστικούς χάρτες, να εισάγει δεδομένα και να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει. Το σύστημα θα αποθηκεύει όλα τα δεδομένα σε κεντρική, σχεσιακή βάση δεδομένων, θα διαθέτει μηχανή και περιβάλλον ροών εργασίας, υποσύστημα διοίκησης και υποσύστημα διαχείρισης ενστάσεων και προσφυγών. Επιπλέον θα παράγει και διαθέτει στατιστικά στοιχεία προς αξιοποίηση, σε Φορείς και Οργανισμούς.
Το σύστημα θα υποβοηθά στη λήψη δίκαιης απόφασης σχετικά με την εκτίμηση της αξίας κάθε ακινήτου με βάση τη δυναμική της Κτηματαγοράς και δεν θα λαμβάνει υπόψη αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Επιπλέον θα τεκμηριώνει τη μέθοδο υπολογισμού της αξίας κατά τρόπο αξιόπιστο, συνεπή, εύλογο και νομικά έγκυρο.
Το ΟΠΣ θα χρησιμοποιείται από εσωτερικούς χρήστες της Γ.Γ.Ο.Π. (επιτελικά στελέχη, αναλυτές, μηχανικούς, διαχειριστές), από πιστοποιημένους εξωτερικούς χρήστες (Δημόσιοι φορείς, ιδιωτικοί οργανισμοί, επαγγελματίες της Κτηματαγοράς), καθώς και από το ευρύ κοινό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr