Μάλιστα το νέο αυτό σύστημα, που αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το 2022, θα αξιοποιεί και θα διαθέτει στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου, τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Ουσιαστικά με το δυναμικό αυτό τρόπο, το νέο πληροφοριακό σύστημα θα «ακτινογραφεί» σε πραγματικό χρόνο, τα όσα συμβαίνουν στην κτηματαγορά και με βάση αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα «διορθώνει» τις τιμές ζώνης.
Ουσιαστικά είναι μια δεύτερη μεγάλη παρέμβαση μετά την ολοκλήρωση του νέου χάρτη των αντικειμενικών αξιών, που βέβαια έφερε εντός συστήματος περίπου 3.000 περιοχές που ήταν εκτός, αλλά και που επέφερε οι αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας έως και 250%.
«Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας» τόνισε ανοίγοντας χτες την 22η Prodexpo, που διεξάγεται στις 25-26 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συμπληρώνοντας: "Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνεται η φορολογητέα βάση και θα καταστεί εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, διαθέσιμος στους πολίτες.
Η μεταρρύθμιση διευκολύνει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ουσιαστικά ο ψηφιακός χάρτης, που ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας είναι το πρώτο βήμα για το νέο πληροφοριακό σύστημα, όπου βέβαια θα «πατούν» οι μεταβιβάσεις και ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ. Το νέο ψηφιακό σύστημα, που θα έχει ένα μεγάλο πλούτο πληροφορίας, θα παρακολουθεί με δυναμικό τρόπο τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και θα προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες με βάση την πραγματική εμπορική τους αξία των ακινήτων, αλλάζοντας την τακτική των τελευταίων ετών που ήθελε αλλαγές στις τιμές ζώνης μετά από μακρόσυρτες διαδικασίες.
Το νέο σύστημα, πάντως, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος στην ομιλία του στο 22ο συνέδριο της Prodexpo. Ουσιαστικά «φωτογράφισε» ένα Πληροφοριακό Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές (big data και data mining). Μέσω του συστήματος αυτού οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.
Το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά θα συγκεντρώσει δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήσης γης, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.
Έτσι, μετά την ενεργοποίηση του ψηφιακού χάρτη μέσω του οποίου κάθε φορολογούμενος μπορεί να υπολογίζει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του έρχεται το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων που εντάσσεται στη επόμενη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος.
Μείωση φόρων
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο 22ο συνέδριο της Prodexpo επεσήμανε ότι πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ καθώς αυξάνει σημαντικά την επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Επίσης ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα στις αγοροπωλησίες εντοπίζεται στη συλλογή των δικαιολογητικών (απαιτούνται το λιγότερο 10), ενώ η ταυτότητα κτιρίου (από 1/1/2022) αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα κόστους και γραφειοκρατίας. Ο κ. Παραδιάς έθιξε και το ζήτημα των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας λέγοντας ότι χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για κάθε δικαιοπραξία, κάτι που θα οδηγήσει προοδευτικά στην απαξίωση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού.
Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως πρώτη επιλογή της κυβέρνησης τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται σύστημα αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα οφέλη που έχουν οι πολίτες από τις φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr