Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επέρχεται έκρηξη φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα των φόρων, τελών και τεκμηρίων επί της ακίνητης περιουσίας. Όπως σημειώνει η εφαρμογή υπέρμετρα αυξημένων τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα φέρει μεγάλη αναστάτωση αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εξομάλυνσης των φορολογικών βαρών που θα προκύψουν σε ολόκληρο το φάσμα της φορολογίας ακινήτων, και ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ,. «Οι τιμές ζώνης ήταν πάντοτε «πολιτικό» μέγεθος, γιατί στόχος τους ήταν να είναι τόσο χαμηλές ώστε να μην αδικείται κανείς πολίτης, όσο μειονεκτικό και αν είναι το ακίνητό του, γι’ αυτό και στην πράξη δεν αμφισβητήθηκαν, επικράτησαν και προσέφεραν τεράστια υπηρεσία στους πολίτες και στο Κράτος» τονίζεται σχετικά.
Ενδεικτικά οι νέες αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν μια σειρά από άλλους φόρους πέρα από τον ΕΝΦΙΑ από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, όπως οι φόροι μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.α.) καθώς και δεκάδες άλλοι φόροι και τέλη, όπως ο ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων, εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, οι αμοιβές των συμβολαιογράφων κ.α
Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι εδώ και καιρό σπεύδουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία για να προλάβουν για να κάνουν γονικές παροχές ή να μεταβιβάσουν ακίνητα ώστε να μην επιβαρυνθούν από την εκτίναξη σε πολλές περιοχές αντικειμενικών αξιών. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος είναι στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας.
Ενδεικτικό είναι ότι ο φόρος ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.450 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 2.050 ευρώ, είναι 3.045 ευρώ. Όμως με το νέο έτος ανεβαίνει στις 4.305 ευρώ.
Βέβαια εάν αν το προς μεταβίβαση ακίνητο βρίσκεται σε μία από τις 2.860 ζώνες σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές η μεταβίβαση μπορεί να περιμένει το νέο χρόνο.
Αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα, όπως τον φόρο κληρονομιάς, μεταβίβασης, κλπ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χτες στο MEGA ότι «Οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».
Σε σχέση με τα ενοίκια η άνοδος στις αντικειμενικές τιμές δίνει ένα τόνο στο «χρηματιστήριο» των τιμών. Πέρα από το τι θα συμβεί στον ΕΝΦΙΑ εάν το ακίνητο είναι σε περιοχές με υψηλή ζήτηση αλλά και πλέον με υψηλές τιμές ζώνης τότε είναι εύλογο να ζητηθεί και μεγαλύτερο μίσθωμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα μισθώματα πλέον μετά την τριετία το μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα.
Επιπλέον άνοδος της αποτίμησης σε πολλές περιοχές της ακίνητης περιουσίας πολλών δικαιούχων προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμούς από τα προγράμματα αυτά.
Υπενθυμίζεται ότι π.χ. για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα υπάρχει κριτήριο που προβλέπει ότι για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ αν είναι άγαμος,ή έως 150.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης και έχει αποκτήσει τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα
Για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ προβλέπεται δυνατότητα ένταξης εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός. Δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια το όριο αντικειμενικής αξίας για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι 180.000 ευρώ (120.000 ευρώ για τον σύζυγο και 15.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε ένα από τα δύο εξαρτώμενα τέκνα).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr