Υπάρχει επίσης μια γενικότερη μείωση του ενδιαφέροντος για ξένα ακίνητα και η όποια ζήτηση παραμένει στις χώρες που εκδίδουν άδεια διαμονής μετά την αγορά κατοικίας.
Οι εξαιρέσεις καραντίνας σε ορισμένες χώρες διευκολύνουν ως έναν βαθμό την πρόσβαση των Ρώσων στις ιδιοκτησίες τους στο εξωτερικό. Αλλά η πανδημία και οι σχετικοί περιορισμοί δεν είναι το μόνο πρόβλημα για όσους έχουν αγοράσει ακίνητα στο εξωτερικό.
Η Ρωσία ενισχύει συστηματικά τη νομοθεσία της σχετικά με το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν αλλοδαπή ιθαγένεια ή άδεια παραμονής στο εξωτερικό. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, η Κρατική Δούμα ενέκρινε στην τρίτη ανάγνωση ένα πακέτο μέτρων σχετικά με την εισαγωγή απαγόρευσης για κρατικούς και δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς και για τους στρατιωτικούς και κάποιες άλλες κατηγορίες πολιτών για κατοχή αλλοδαπής υπηκοότητας ή άδειας διαμονής στο εξωτερικό. Ο αντίστοιχος νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2021.
Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει σε υπαλλήλους, βουλευτές και αξιωματούχους ασφαλείας να έχουν ακίνητα στο εξωτερικό εφόσον δηλώνονται στην ετήσια φορολογική δήλωση. Και οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι συχνά αυτοί που κατέχουν ακίνητα στο εξωτερικό.
Κάθε αγορά ακινήτων στο εξωτερικό είναι εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Γι αυτό, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός κατάλογος της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, όπου παρακολουθούνται οι πράξεις για την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό και εάν αποκρύπτονται πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου, επιβάλλεται πρόστιμο από 75 έως 100% του ποσού για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.
Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι μόνο από τους ρωσικούς νόμους, αλλά και από τους νόμους των χωρών όπου βρίσκεται αυτή η ιδιοκτησία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον Φεβρουάριο του 2018, έχει τεθεί σε ισχύ το λεγόμενο «Order for Wealth of Unidentified Origin», σύμφωνα με το οποίο οι Αρχές μπορούν να απαιτήσουν δήλωση πόθεν έσχες των αλλοδαπών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, λίγες μόνο υποθέσεις έχουν κατατεθεί από την έναρξη ισχύος αθτής της ρύθμισης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 500 ακίνητα αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων λιρών θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αποκτηθεί παράνομα.
Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την αγορά ακινήτων στο πλαίσιο των προγραμμάτων «χρυσής θεώρησης εισόδου» ως τον κύριο τρόπο πιθανής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όταν σε αντάλλαγμα για την αγορά σπιτιού, ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να λάβει άδεια παραμονής.
Σύμφωνα με μια έρευνα της διεθνούς εταιρείας Tranio, κάθε τέταρτος Ρώσος πολίτης κατά τη διάρκεια της επιδημίας ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή άδεια διαμονής, η οποία μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της αγοράς.
Οι πιο δημοφιλείς χώρες είναι εκείνες όπου η συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως και η ίδια η αγορά κατοικιών γίνεται ένα είδος «εισιτηρίου στο εξωτερικό». Ως προς αυτό, οι πιο περιζήτητες χώρες είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και οι πελάτες αγοράζουν ακίνητα όχι μόνο στην τιμή του ελάχιστου ορίου εισόδου (από 250.000 Ευρώ για την Ελλάδα και την Κύπρο), αλλά και πιο ακριβά ακίνητα.
Στην περιοχή Αλικάντε (Ισπανία, η πιο δημοφιλής περιοχή στους Ρώσους), αγοράστηκαν 41% λιγότερα ακίνητα το 2020 από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα. Από το 2012 έως το 2014, οι Ρώσοι ήταν στους τρεις πιο δραστήριους αγοραστές ακινήτων στην Ισπανία, μετά τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Στα επόμενα χρόνια, λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού, το ενδιαφέρον μειώθηκε και μέχρι το τέλος του 2020, οι Ρώσοι ήταν στην 11η θέση.
Ενώ το ενδιαφέρον των Ρώσων για την Ισπανία έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, το ενδιαφέρον τους για την Τουρκία έχει αυξηθεί, όπου το 2020 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας, σημειώθηκε ένας αριθμός ρεκόρ στις πωλήσεις ακινήτων (σχεδόν 1,5 εκ.). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους, οι Ρώσοι κατέλαβαν την τρίτη θέση μεταξύ όλων των αλλοδαπών όσον αφορά τον αριθμό των αγορών κατοικιών στην Τουρκία. Ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι πολίτες στην τουρκική αγορά ακινήτων αυξήθηκε κατά 6%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr