Ένα σημείο που ο ξενοδοχειακός κόσμος ζητεί αποσαφηνίσεις έχει να κάνει με τις μνείες του νομοσχεδίου, όπου φαίνεται να προωθείται μείωση της δυνατότητας κάλυψης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου.
Σύμφωνα με παράγοντες τις αγοράς, μέχρι σήμερα υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης του 20% των εκτός σχεδίου οικοπέδων, σε περιπτώσεις ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων. Ωστόσο, με μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι η δυνατότητα αυτή μειώνεται κατά δέκα μονάδες. Έτσι, όπως αναφέρεται, μια ενδεχόμενη τέτοια ρύθμιση, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία κατασκευής «απλωμένων» οικημάτων, με βιοκλιματικό πρόσημο. Με αυτόν τον τρόπο είναι μονόδρομος η καθ΄ ύψος εξάντληση του συντελεστή δόμησης.
Παράλληλα, στερείται η δυνατότητα σε υφιστάμενα ξενοδοχεία που προσβλέπουν σε αναβαθμίσεις μέσω επεκτάσεων ή μεγεθύνσεων των επιφανειών κοινοχρήστων χώρων ή δωματίων να προχωρήσουν σε βελτίωση των υποδομών τους και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Αντί δηλαδή για φιλικά προς το περιβάλλον κτήρια προκρίνονται μοντέλα, που όμως δεν εισφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια για διασφάλιση αειφορίας, βιωσιμότητας στο τουριστικό προϊόν που είναι και βασικός στόχος για τον ελληνικό τουρισμό.
Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, πριν λίγες μέρες σημείωσε ότι ναι μεν περιορίζεται η εκτός σχεδίου κατά περίπου 10%, ωστόσο, από τον περιορισμό αυτό θα εξαιρούνται σπίτια, τα οποία κατασκευάζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια.
Επίσης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Δημήτρης Οικονόμου, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό.
«Για ξενοδοχείο θα είναι δυνατή, σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων, η κατασκευή κτιρίου 1.440 τ.μ. (αντί 1.600 τ.μ. σήμερα), αλλά στην περίπτωση αναβαθμισμένων ή αναβαθμιζόμενων μονάδων θα διατηρηθεί η δυνατότητα κτιρίου 1.600 τ.μ. Εφόσον πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, ο επιτρεπόμενος μέγιστος συντελεστής αυξάνεται από 0,15 σε 0,2» σημείωσε.
Στο μεταξύ την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που έχει όμως προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς, καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις που υπάρχουν σήμερα στην δόμηση οικοπέδων εκτός σχεδίου. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να γίνει σχετική τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υφυπουργού κ. Οικονόμου και παραγόντων του ΣΕΤΕ.
Αντιδρά η αγορά
Ήδη, οι φορείς της αγοράς ακινήτων έχουν έντονες αντιρρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, τόνισε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι «η κατάργηση των παρεκκλίσεων σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τις προηγούμενες ημέρες, η οποία σημείωσε ότι έχει γίνει αποδέκτης αντιδράσεων από χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά την επικράτεια. Όπως ανέφερε σε επιστολή της την προηγούμενη εβδομάδα, «με τις διατάξεις αυτές απαξιώνεται σημαντικότατο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, μέσω της ουσιαστικής κατάργησης της νόμιμης δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας».
Επίσης με επιστολή στον πρωθυπουργό και στον υπουργό που υπογράφουν οι πρόεδροι των ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Σπύρος Σοφιανός και Ανατολικής Κρήτης, Μιχάλης Χωραφάς εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις για το Ν/Σ.
«Η αλλαγή της νομοθεσίας με εφαρμογή έπειτα από 2 χρόνια για τις κατοικίες και άμεση εφαρμογή για τις υπόλοιπες χρήσεις, μετατρέπει τα μέχρι σήμερα οικόπεδα σε χωράφια ενώ βέβαια ζημιώνονται κατάφορα και εκείνοι που βασιζόμενοι στην υφιστάμενη νομοθεσία επένδυσαν αδρά στην αγορά έκτασης με την μελλοντική προοπτική αξιοποίησής της η οποία πλέον εξανεμίζεται. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί και διατάξεις που επιτρέπουν τη συνένωση όμορων οικοπέδων από την όποια θα προκύψουν μεγαλύτερα οικόπεδα, αξιοποιήσιμα επενδυτικά (π.χ. τουριστικές επενδύσεις κλπ.) Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος “ξεπουλήματος” λόγω υποβάθμισης της αξίας των περιουσιών των μικρών ιδιοκτητών προς όφελος των μεγαλύτερων επενδύσεων» αναφέρεται σχετικά.
«Σε ένα κράτος που θέλει να έχει συνέχεια και συνέπεια θεωρούμε ως ΤΕΕ-ΤΔΚ ότι ενέργειες που αναδιανέμουν με τέτοιο ξαφνικό και βίαιο τρόπο την περιουσία δεν είναι ούτε τεχνικά αποδεκτές ούτε κοινωνικά δίκαιες» καταλήγει η επιστολή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr