Όπως αναφέρεται, σε συντριπτική πλειοψηφία παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) ήταν αυτές που προτιμήθηκαν σε ποσοστό 98%, έναντι των νεόδμητων και νέων. Με δεδομένη την κατάρρευση της οικοδομής αλλά και τη μεγάλη «δεξαμενή» παλιών κτισμάτων που έχει η χώρα η διαπίστωση αυτή είναι προφανής. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα τα παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών βρέθηκαν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων. Ειδικότερα 7 στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσαν τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Στη δεύτερη θέση από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατοικίες ηλικίας 11 έως 20 ετών (15% του συνόλου), ενώ σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται τα λεγόμενα νεόδμητα ακίνητα. Ειδικά όσον αφορά στην Αττική, η πλειοψηφία των ακινήτων (85%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω της 25ετίας), ενώ τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), απουσιάζουν εντελώς.
Με δεδομένη την αναστολή του ΦΠΑ για κατασκευές από το 2006 και μετά, αναμένεται να υπάρξει ένας αριθμός 80.000 – 90.000 ακινήτων που θα βρεθεί στην κορυφή του ενδιαφέροντος. Το θέμα είναι βέβαια αν οι κατασκευαστές θα ρίξουν τιμές καθώς ήδη έχουν επιβαρυνθεί με ΦΠΑ για την κατασκευή και έχουν εδώ και χρόνια δει το κεφάλαιό τους να «κάθεται» χωρίς αποδόσεις.
Επίσης μέχρι στιγμής σε περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας, απαλάσσονταν από ΦΠΑ, άρα θα πρέπει να βρεθούν επενδυτές που όπως φαίνεται είναι εκείνοι που θα ευεργετηθούν με το μέτρο.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν παρατηρήσει ότι το μέτρο με το ΦΠΑ είναι αποσπασματικό. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από 24% σε 13%, θα έδινε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%, βελτιώνοντας τη σχετική τιμή των νέων έναντι των παλαιότερων κατοικιών. Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr