Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποστείλει στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) σχετικές οδηγίες. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα νέα κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έπρεπε από την 1η Ιανουαρίου 2019 να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Και από την 1η Ιανουαρίου του 2021 η συγκεκριμένη απαίτηση επεκτείνεται σε όλα τα κτήρια.
Υποχρέωση η υποβολή Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης
Η υποχρέωση υποβολής Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, η οποία να τεκμηριώνει ότι το κτήριο πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτηρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας είχε περιληφθεί στον νόμο 4602/2019. Ειδικότερα, για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου (ή ριζικά ανακαινιζόμενου υφιστάμενου) κτηρίου ή κτηριακής μονάδας, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης του κτηρίου. Από την 1.1.2020 για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου κτηρίου πρέπει να υποβάλλεται και μελέτη η οποία θα τεκμηριώνει ότι το κτήριο πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτηρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τίθεται στόχος βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά ποσοστό τουλάχιστον στο 38% σε σχέση με την πρόβλεψη εξέλιξης της τελικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030, όπως είχε αυτή εκτιμηθεί το έτος 2007 (στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ενεργειακών πολιτικών), με αποτέλεσμα η τελική κατανάλωση ενέργειας να μην ξεπεράσει τα 16,5 Mtoe το έτος 2030.
Επιπλέον, τίθεται στόχος ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης του συνολικού εμβαδού της θερμικής ζώνης των κτηρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης ίσος με 5.400 τ.μ., που αποτελεί το 3% του συνολικού εμβαδού.
Όσον αφορά στον καθορισμό ενός κεντρικού ποσοτικού στόχου ανακαίνισης και αντικατάστασης κτηρίων κατοικίας με νέα σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, το συγκεκριμένο ποσοστό συνδυαστικά δύναται να ανέλθει στο 12%-15% του συνόλου των κατοικιών έως το 2030. Σε ετήσιο χρονικό ορίζοντα στόχος είναι να αναβαθμίζονται ενεργειακά ή και να αντικαθίστανται από νέα ενεργειακά αποδοτικότερα κατά μέσο όρο 60.000 κτήρια ή κτηριακές μονάδες.
Προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για τη μεγιστοποίηση του αριθμού των κτηρίων που θα υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης θα ληφθούν νέα κανονιστικά μέτρα.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα προωθηθούν τα εξής:
- Μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023 όλα τα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές θα πρέπει να κατατάσσονται στην ενεργειακή κατηγορία Β και άνω σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
- Κάθε νέα μίσθωση ή αγορά κτηρίου ή κτηριακής μονάδας από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, από 01/01/2021, θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ενεργειακή κατηγορία Α και άνω).
- Για κάθε κτίριο ή κτηριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς εκμίσθωση από 01/01/2021, θα δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις.
Επιτυχημένα και αποδοτικά μέτρα πολιτικής - όπως π.χ. είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων σε νέα και ριζικά ανακαινιζόμενα κτήρια - θα συνεχιστούν και θα βελτιωθούν όπου απαιτείται. Τέλος, το νέο κανονιστικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με φορολογικά, χρηματοδοτικά και πολεοδομικά κίνητρα αναμένεται να αυξήσει το ρυθμό ενεργειακής αναβάθμισης των ιδιωτικών κτηρίων.
Συνολικά η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού αποθέματος αναμένεται να οδηγήσει σε 8 δισ. ευρώ αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και στη δημιουργία και διατήρηση άνω των 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr