Ο κ. Παραδιάς, υπογραμμίζει ότι το 2018 βρίσκει την κτηματαγορά και την οικοδομή και πάλι να παραμένουν ο «μεγάλος ασθενής» της οικονομίας μας, για την τύχη του οποίου ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, όλες οι σημερινές κυβερνητικές κινήσεις που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, έχουν αποκλειστικό τους στόχο την επιβολή νέων φόρων και αυξημένων υποχρεώσεων σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, και όχι την ανάκαμψη του ζωτικού αυτού κλάδου της οικονομίας.
Η επιστολή συνεχίζει:
«Όμως η κοινωνία μας θα μπορούσε να έβγαινε πολλαπλά κερδισμένη αν το κράτος ενδιαφερόταν ουσιαστικά να ανακόψει την συνεχή απαξίωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και να αναζωογονήσει τον οικοδομικό τομέα και την κτηματαγορά της χώρας μας, εκμεταλλευόμενη τις εξής συνθήκες που ευνοούν σήμερα την αναζωογόνηση της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας:
1. Η ζωή η ίδια επιβάλλει μετά από 10ετή οικοδομική απραξία, όχι τόσο την ανάγκη κατασκευής νέων οικοδομών, όσο κυρίως την ανακαίνιση των υφισταμένων οικοδομών σε όλη τη χώρα.
2. Η διάδοση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών μέσα από τις γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες δημιουργεί την ανάγκη απόκτησης και εκσυγχρονισμού παλαιών κατοικιών σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος
3. H μετατροπή πολλών παλαιών κεντρικών κτιρίων άλλων χρήσεων σε κάθε είδους ξενοδοχειακά καταλύματα.
4. Η αγορά κατοικιών στη χώρα μας από υπηκόους τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την Golden Visa που τους εξασφαλίζει παραμονή και μετακίνησή τους στις ευρωπαικές χώρες της ζώνης Schenghen.
Οι οικονομικές προεκτάσεις από την αφύπνιση του τομέα αυτού θα είναι τεράστιες και καθοριστικές για το μέλλον της οικονομίας μας, όμως όλα αυτά δεν θα συμβούν μόνα τους. Η υλοποίησή τους απαιτεί ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι:
1.Η εκλογίκευση της φορολογίας κατοχής ακίνητης περιουσίας, με πρώτο προαπαιτούμενο την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική απραξία εκείνων ακριβώς των φορολογουμένων που θα έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία της προσπάθειας ανάπτυξης της χώρας.
2.Η ελάφρυνση του κόστους λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων, με ρηξικέλευθα φορολογικά μέτρα όπως είναι η επιστροφή του 50% της δαπάνης ανακαίνισης που αποδεικνύεται με νόμιμα παραστατικά, ένσημα ΕΦΚΑ και σωστές προδιαγραφές οικοδομικών υλικών, μέσω συμψηφισμού κάθε οφειλόμενου φόρου στο Δημόσιο. Εκεί βρίσκεται το πραγματικό όφελος για την οικονομία και την απασχόληση, και όχι τόσο στην κατασκευή νέων οικοδομών.
3.Η δραστική μείωση της απίστευτης πληθώρας δικαιολογητικών που συνεχώς αυξάνονται, για κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά μεταβίβαση ακινήτων, και τείνει να επεκταθεί και στις μισθώσεις τους.
4.Η εκλογίκευση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) σύμφωνα με τα σημερινά εισοδήματα και δεδομένα και η αναστολή πόθεν έσχες στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων τουλάχιστον για μια τριετία.
5.Η κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και τις ανακαινίσεις κτιρίων.
Η υιοθέτηση των προτάσεων αυτών θα ανακόψει την απαξίωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, θα περιορίσει το κίνημα «Δεν Κληρονομώ» και θα ξαναδώσει δουλειά στα εργατικά χέρια και τζίρο σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την οικοδομή. Σε μια χώρα σαν τη δική μας, εκεί βρίσκεται στην πραγματικότητα το «κλειδί» της επανόδου της στην οικονομική ομαλότητα, και αυτό είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την κοινωνία μας! Γιατί, παραφράζοντας μια γνωστή ρήση για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Αυστριακού Νομπελίστα οικονομολόγου Friedrich August von Hayek, θα λέγαμε σήμερα κύριε Πρόεδρε, ότι η τύχη της αφορά όλους μας, και αυτούς που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά πιο πολύ αυτούς που δεν είναι…»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr