Η ανησυχία ότι σε αρκετές ακριβές περιοχές θα υπάρξουν διορθώσεις ενώ σε πιο λαϊκές, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δημιουργούν προβληματισμό σε επενδυτές που αναμένουν τις νέες λίστες ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν το νέο ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, οι εν δυνάμει αγοραστές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα μέσα Απριλίου, οπότε μετά τον καθορισμό των νέων τιμών, θα μπει στο μικροσκόπιο ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Πάντως το Δημόσιο έχει σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο που είτε μέσα της αρχικής βεβαίωσης είτε μέσω του Συμπληρωματικού φόρου θα τον πιάσει.
Πάντως καθώς οι εκτιμητές ακινήτων δεν έχουν προλάβει ακόμη να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει μια μικρή παράταση 7 ημερών μέχρι τις 22/3. Από τους 221 οι 36 δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Μέχρι τώρα, έχουν εξεταστεί οι 9.608 από τις 10.217 Ζώνες της χώρας, όπου ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων. Το υπουργείο αναμένει τα στοιχεία για μόλις το 6% της χώρας.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν στο Reporter.gr παράγοντες της αγοράς, η ανησυχία για το μέτωπο της γεωπολιτικής δημιουργεί κάποια ανασχετικά φαινόμενα για επενδύσεις. Χωρίς ωστόσο αυτό να έχει πάρει έκταση, πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα πρέπει να κατέβουν οι τόνοι ώστε η αγορά να συνεχίσει τη διαδικασία ανάκαμψης που σταδιακά βλέπει εδώ και 1 χρόνο με κύριο σημείο ενδιαφέροντος τις τουριστικές περιοχές και τα καλά σημεία των αστικών κέντρων. Άλλη μια παράμετρος που επηρεάζει την αγορά είναι η προσδοκία για τους πλειστηριασμούς όπου οι στόχοι είναι φιλόδοξοι για το 2018, ειδικά στο β’ εξάμηνο. Η είσοδος στην αγορά πολλών ακινήτων, έστω κι αν αυτά είναι σε «ακριβές» περιοχές κατ΄ αρχήν, εκτιμάται ότι θα δώσει κατεύθυνση στην αγορά, που εδώ και χρόνια μετράει με το «κιάλι» αγοραπωλησίες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr