Παρά τις εξαγγελθείσες για σήμερα κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και της ΛΑΕ (το απόγευμα μετά τις 18.00 στο κέντρο της Αθήνας) η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι όλα θα γίνουν με βάση το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι Θεσμοί για διενέργεια φέτος 10.000 πλειστηριασμών φαντάζει δύσκολος σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης.
Αισιοδοξία Τσακαλώτου
Όπως, πάντως, τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg και το ΑΠΕ, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα της γ΄ αξιολόγησης -που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «δεν θέλουμε εκπλήξεις μετά το τέλος του προγράμματος», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να γνωρίζουμε τα επόμενα βήματα». Τόνισε επίσης ότι έως το τέλος Απριλίου η Αθήνα θα παρουσιάσει το δικό της στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.
Σημείωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρή αξιοπιστία τα τελευταία δύο χρόνια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίθετα, δίνοντας το λάθος σήμα στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η δ΄ αξιολόγηση, η ελάφρυνση του χρέους και η μετά το πρόγραμμα διάσωσης εποχή, αποτελούν τα κομμάτια ενός παζλ που θα συμπληρωθούν μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο.
Τα προβλήματα
Ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν ακόμη, ειδικά στο μέτωπο των συμβολαιογράφων, καθώς πολλοί υπό το φόβο των αντιδράσεων απέχουν. Πιο συγκεκριμένα μόλις το 8% των συμβολαιογράφων έχει πιστοποιηθεί και είναι σε θέση να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Επιπλέον, οκτώ Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι στην Ελλάδα δεν διαθέτουν ακόμη το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό για να προχωρήσει τις διαδικασίες. Σε σύνολο, μάλιστα, 3000 συμβολαιογράφων όλης της χώρας μόλις οι 250 έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ωστόσο παρά τις δυσκολίες περισσότεροι από 60 πλειστηριασμοί αναμένεται να γίνουν σήμερα με βάση τον προγραμματισμό που έχει εγκριθεί από τους θεσμούς. Όταν, δε, μπει σε πλήρη εφαρμογή από τον Μάρτιο και μετά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται με βάση τους στόχους να γίνονται 1.000 πλειστηριασμοί κάθε μήνα. Ο στόχος αυτός θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τις 2.000 κάθε μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τέλος μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.586 πλειστηριασμοί από τον περασμένο Νοέμβριο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr