Πιο συγκεκριμένα οι εκτιμητές που συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης των νέων τιμών για το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει, σύμφωνα με στέλεχος του Υπ. Οικονομικών, να λάβουν υπόψη το ύψος των καταβαλλόμενων ενοικίων, αλλά και το αν υπάρχει ζήτηση μέσω Airbnb για συγκεκριμένες περιοχές. Ουσιαστικά, αυτά τα δεδομένα θα έλθουν να προστεθούν σε μια σειρά από άλλα στοιχεία, όπως τυχόν αγοραπωλησίες σε αυτές ή όμορες περιοχές, κατάσταση ακινήτων, σημερινό κόστος κατασκευής πλέον της αξίας οικοπέδου, μικτό επιχειρηματικό κέρδος κτλ για να καθοριστούν οι νέες αξίες, κάτι που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Τούτων δοθέντων, βέβαια, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές με ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού αναμένεται να είναι δεδομένη. Έτσι περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Φιλοπάππου, Παγκράτι κτλ), αλλά και τουριστικές ζώνες της χώρας που έχουν συσσωρευτεί ακίνητα προς διάθεση μέσω της πλατφόρμας θα δουν τις αξίες τους να ανεβαίνουν.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν ολοκληρώσει οι επιτροπές αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο κείμενο της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Βέβαια ακόμη και στο ίδιο το Υπουργείο δεν κρύβουν ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα. Ήδη λόγω έλλειψης εκτιμητών σε αρκετές ζώνες αναμένεται να υπάρξει μια παράταση της διαδικασίας καθώς τα κενά θα προκηρυχτούν και πάλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία θα έπρεπε να επιλεγούν τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης. Όμως, όπως αναφέρουν από το Υπ. Οικονομικών, αυτό συνέβη μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές επελέγη μόνο ένας εκτιμητής κι έτσι θα πρέπει να γίνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Το όλο, πάντως, εγχείρημα είναι βασικό ώστε αφενός να ξαναγεννηθεί η αγορά ακινήτων αλλά και να μπει σε μια δικαιότερη (;) βάση ο ΕΝΦΙΑ. Βέβαια οι αναγωγές των εκτιμητών στις 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η Ελλάδα θα πρέπει περάσουν από τη δευτεροβάθμια επιτροπή που θα δημιουργηθεί στο ΥΠΟΙΚ. Από εκεί και πέρα ακολουθεί η πολιτική απόφαση για τον καθορισμό του νέου ΕΝΦΙΑ, που σήμερα βασίζεται και σε τιμές ζώνης που κάποιες δεν έχουν αναθεωρηθεί ήδη από το 1985. Αυτό, τέλος, που σίγουρα δε θα αλλάξει είναι ο στόχος για βεβαίωση μέσω ΕΝΦΙΑ ενός ποσού 3,2 δισ. και είσπραξης στα 2,65 δισ. ευρώ .
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr