Μάλιστα στα σχέδιά τους είναι να πλειοδοτούν οι ίδιες και να αποκτούν κάποια από τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό.
Στη συνέχεια αυτά θα «πακετάρονται» από τις τράπεζες και ως προϊόν θα πωλούνται σε σαφώς υψηλότερη τιμή, από αυτήν του πλειστηριασμού, σε επενδυτές.
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, τέτοιου είδους ακίνητα είναι διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το επόμενο διάστημα «αντιμέτωποι» με τη διαδικασία των πλειστηριασμών θα βρεθούν ιδιοκτήτες περισσότερων από 50.000 επαγγελματικών ακινήτων, από τα οποία τα 5.000 βρίσκονται σε ώριμη φάση, δηλαδή οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί είναι στο τελικό στάδιο. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ μεγαλύτερος –ενδεχομένως και πάνω από 20.000- είναι ο αριθμός των ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες και είναι διαμερίσματα, μονοκατοικίες και εξοχικές κατοικίες.
Αν λοιπόν αρχίσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί, είναι πολύ πιθανό να «καταρρεύσουν» οι τιμές των ακινήτων.
Έτσι προκειμένου να προστατευθεί η αγορά ακινήτων και να μην κατακρημνιστούν οι τιμές, οι τράπεζες προσανατολίζονται στο να πλειοδοτούν οι ίδιες στους πλειστηριασμούς και να αποκτούν κάποια από τα ακίνητα. Και στη συνέχεια να τα διαθέτουν «πακέτο» σε ιδιώτες ή θεσμικούς επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται προ των πυλών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το «ηλεκτρονικό σφυρί» θα αρχίσει να χτυπάει στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι διερευνητικοί και θα διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα και συστηματικά θα ξεκινήσουν από το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr