Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι τα κεφάλαια εισροής από αυτού του είδους την επένδυση ανέρχονται περί το 1,1 δισ. ευρώ, από το 2013 που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό Τούρκων επενδυτών καθώς η πολιτικές αναταραχές, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος πέρσι αλλά και το γεγονός πως πολύ Τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική στρατηγική Ερντογάν, επιλέγουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα κάνοντας χρήση του προγράμματος.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον οργανισμό Enterprise ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε ξένους επενδυτές-ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται σε 2.014. Το τέλος του 2016 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.550. Επομένως, φέτος έχουν λάβει μέχρι στιγμής άδειες παραμονής 464 πολίτες τρίτων χωρών, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία της αδειοδότησης για τις αιτήσεις που έγιναν το καλοκαίρι. Επίσης, έχουν χορηγηθεί και 2.948 άδειες παραμονής στα μέλη των οικογενειών τους.
Η μέση δαπάνη ανά επενδυτή διαμορφώνεται γύρω στα 550.000 με 600.000 ευρώ, σύμφωνα με την Καθημερινή, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ. Η δαπάνη αυτή αποτελεί ένδειξη ότι προτιμώνται πολυτελή και μεγάλα ακίνητα, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση και για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, καθώς οι τιμές αυτών των ακινήτων έχουν πέσει αισθητά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Enterprise Greece, οι χώρες προέλευσης των επενδυτών είναι οι ακόλουθες:
- Κίνα με 850 άδειες παραμονής
- Ρωσία με 388 άδειες παραμονής
- Τουρκία με 161 άδειες.
- Αίγυπτος με 98 άδειες
- Λίβανος με 85 άδειες
- Ουκρανία με 73 άδειες
- Ιράκ με 62 άδειες
- Συρία με 48 άδειες
- Ιορδανία με 46 άδειες
- Σαουδική Αραβία με 18 άδειες
- ΗΠΑ με 18 άδειες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr