Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, ότι ενώ στις αρχές της εβδομάδας η ιστοσελίδα φιλοξενούσε περίπου 600 πλειστηριασμούς, στα τέλη της ο αριθμός αυτός έφτασε στους 700.
Ο ρυθμός αυτός, ύστερα από οκτώ χρόνια οριζόντιου παγώματος αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι τράπεζες εντάσσουν συνεχώς νέα από το στοκ των ακινήτων που έχουν κατηγοριοποιήσει ως έτοιμα προς πλειστηριασμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις ίδιες τις τράπεζες κάθε χρόνο θα βγαίνουν στο σφυρί περί τα 5.000 ακίνητα και παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα απειληθούν τα φτωχά νοικοκυριά με πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας, οι αστοχίες δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Οπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι για τα δύο τρίτα των πλειστηριασμών που δημοσιεύονται, επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες για οφειλές κάθε προέλευσης- καταναλωτικό, στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο- που μάλιστα ξεκινούν αό τις 20.000 ευρώ και φτάνουν και τις 80.000 ευρώ.
Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για πρώτες κατοικίες και ότι πίσω από τις περιπτώσεις των μικρών οφειλών βρίσκονται πολλαπλάσια χρέη που προέρχονται όχι από μια πηγή υπερχρέωσης, δηλαδή ένα στεγαστικό ή ένα καταναλωτικό δάνειο.
Αλεξιάδης: Ιστορίες για αγρίους τα περί πλειστηριασμών
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης χαρακτηρίζει ως «ιστορίες για αγρίους» την ειδησεογραφία για πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, υποστηρίζοντας ότι όσοι πλειστηριασμοί γίνονται αφορούν αποκλειστικά μεγαλοοφειλέτες. «Αν κάποιοι θεωρούν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας τον πλειστηριασμό σε μεγαλοφειλετη που χρωστά 1,5 εκατ. από ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κλπ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων... Δεν γίνονταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» τόνισε, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι.
«Προβάλλονται πλάνα στην τηλεόραση από πλειστηριασμούς σε μεγαλοοφειλέτες» επέμεινε ο κ. Αλεξιάδης. Πλειστηριασμοί γίνονται από χρέη 300.000 ευρώ και πάνω, σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται κάτω από 300.000 ευρώ πρόσθεσε. «Γίνονται και πρέπει να γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων» διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr