Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη από την ερευνητική μας ομάδα ήταν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη ενός κακόβουλου σεναρίου. Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποίησαν AI για να δημιουργήσουν μια εξελιγμένη αλυσίδα μόλυνσης μέσω HTML smuggling, παραδίδοντας το κακόβουλο λογισμικό AsyncRAT, το οποίο πλέον κατέχει τη 10η θέση στη λίστα των πιο διαδεδομένων απειλών. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τη νέα τάση όπου κυβερνοεγκληματίες με περιορισμένες τεχνικές δεξιότητες αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία πιο σύνθετου κακόβουλου λογισμικού, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια κορυφαία προτεραιότητα για κάθε οργανισμό.
Βασικά Στοιχεία για την Ελλάδα: Στην Ελλάδα, οι παρακάτω οικογένειες κακόβουλου λογισμικού βρέθηκαν στην κορυφή για τον Σεπτέμβριο του 2024:
- Qbot: Επηρέασε το 11,63% των οργανισμών στην Ελλάδα, με παγκόσμιο αντίκτυπο 3,74%.
- FakeUpdates: Δεύτερο πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα, με επίδραση 6,12% και υψηλότερο παγκόσμιο αντίκτυπο 6,83%.
- CloudEyE: Επηρέασε το 4,49% των ελληνικών οργανισμών, ενώ η παγκόσμια επίδραση είναι 1,04%.
- Androxgh0st: Με ποσοστό 4,08% στην Ελλάδα και 5,64% παγκόσμια.
- Άλλες σημαντικές απειλές για την Ελλάδα είναι τα Nanocore, AZORult, Snatch, Formbook, Tofsee και Joker, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο.
Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, καθώς οι απειλές συνεχώς εξελίσσονται και υιοθετούν νέες τεχνολογίες όπως η AI για να παραβιάσουν συστήματα και δεδομένα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr