Όμως ο χώρος χρησιμοποιείται ήδη για στρατιωτικούς σκοπούς. Χιλιάδες δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι ζωτικής σημασίας για τη στόχευση πυραύλων, την πλοήγηση μαχητικών αεροσκαφών και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Είναι λοιπόν το διάστημα το νέο πολεμικό μέτωπο ή τα μειονεκτήματα είναι τόσο μεγάλα που απλά δεν αξίζει τον κόπο;
Υπάρχουν περισσότεροι από 8.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη, και αυτός ο αριθμός μόνο αυξάνεται. «Σκεφτείτε πόσο μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής καθορίζεται από δορυφόρους σε τροχιά», λέει ο επιστημονικός ανταποκριτής του Sky News, Thomas Moore. «Τα πάντα, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι το GPS... εξαρτόμαστε από αυτό το μάτι στον ουρανό. Αυτό κοιτάζουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις.» Υπάρχουν 31 λειτουργικοί δορυφόροι GPS, λέει ο ίδιος, εκ των οποίων οι 24 χρησιμοποιούνται για ακριβή εντοπισμό θέσης παγκοσμίως. Επομένως, υπάρχει πλεονασμός και για να διαταραχθούν τα πράγματα στο έδαφος θα πρέπει να απομακρυνθούν αρκετοί.
Όμως, αυτοί οι δορυφόροι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για πολιτικούς σκοπούς, λέει ο Δρ Bleddyn Bowen, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο διάστημα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Το διάστημα, όπως υποστηρίζει, έχει στρατιωτικοποιηθεί εδώ και δεκαετίες και οι δορυφόροι εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς. «Και το μεγαλύτερο μέρος της διαστημικής εποχής αφορά πραγματικά αυτούς τους δορυφόρους στο διάστημα, όχι τους αστροναύτες, ούτε τον διαστημικό σταθμό, ούτε τις μπότες στο φεγγάρι. Είναι απλώς παραστάσεις.
Μπορούν να καταστραφούν οι δορυφόροι;
Ναι, αλλά αυτό δεν είναι μια αποκάλυψη που συνδέεται με τις εικασίες σχετικά με οποιαδήποτε νέα ικανότητα που προφανώς αναπτύσσει ο στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία κατέρριψαν με επιτυχία τους δικούς τους δορυφόρους, αποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο αν χρειαστεί ποτέ, είναι δυνατό εν καιρώ πολέμου. Επίσης, η διπλή χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας στο διάστημα είναι «γεμάτη», λέει ο Δρ Μπόουεν. Αποτελείται από «στενές επιθεωρήσεις ή κοντινές πτήσεις» δορυφόρων από την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, οι οποίες πειραματίζονται με τη δυνατότητα χρήσης ενός αντικειμένου στο διάστημα προκειμένου να εμβολίσουν ένα άλλο.
«Πρέπει να κατακτήσουν αυτές τις τεχνολογίες στενής τροχιάς και τις τεχνολογίες επιθεώρησης εάν θέλουν να επιτεθούν σε αυτούς τους δορυφόρους με κάτι που δεν είναι πυρηνική βόμβα».
Όμως, οι συνέπειες της καταστροφής ενός δορυφόρου με ένα κινητικό όπλο μπορεί να είναι τεράστιες, προσθέτει. «Θα δημιουργήσει ένα σύννεφο από συντρίμμια που μπορεί στη συνέχεια να χτυπήσει άλλους δορυφόρους... Δεν υπάρχει έλεγχος σε αυτό.»
Βάσει της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Διάστημα, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, λέει η Δρ Σάρα Τζέιν Φοξ, εμπειρογνώμονας στο Space Park Leicester, τα όπλα απαγορεύονται στο διάστημα. Λέει ότι οι διατάξεις της συνθήκης περιλαμβάνουν την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο διάστημα και τον περιορισμό της χρήσης της σελήνης και όλων των άλλων ουράνιων σωμάτων για τέτοιους σκοπούς.
Ερωτηθείσα αν περίμενε ότι αυτή η συνθήκη θα ισχύσει, είπε: «Είναι μια ενδιαφέρουσα συνθήκη. Είναι σε ισχύ από τότε που πήγαμε για πρώτη φορά στο διάστημα, άρα από τη δεκαετία του 1950, με γραπτή συμφωνία που επισημοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960. «Ο πόλεμος αλλάζει, οι τομείς του πολέμου, έχουμε γη, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και διάστημα. Τα δύο πιο πρόσφατα, το διάστημα και ο κυβερνοχώρος, θα αποτελέσουν αναμφίβολα μια πρόκληση για το μέλλον»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr