Στελέχη του κλάδου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης συγκεντρώνεται στα χέρια πολύ λίγων εταιρειών, δίνοντάς τους, ενδεχομένως, υπερβολικό έλεγχο σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία.
Η έκρηξη ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη προκλήθηκε από το ChatGPT της OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους, χάρη στον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο το chatbot μπορεί να απαντά στις εντολές των χρηστών.
Η δημοτικότητά του συνέβαλε στην έναρξη αυτού που πολλοί στην τεχνολογική βιομηχανία έχουν αποκαλέσει ένα «μπρα ντε φερ» τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft και η Google προσπαθούν να αναπτύξουν και να λανσάρουν τα δικά τους μοντέλα AI. Αυτά απαιτούν τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος, καθώς εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο μια χούφτα εταιρείες με τους πόρους που απαιτούνται για τη δημιουργία αυτών των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας και τους αξιοποιούν πλήρως. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό τους δίνει υπέρμετρη εξουσία πάνω στις ζωές και τους θεσμούς μας», δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, η Meredith Whittaker, πρόεδρος της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal, στο CNBC.
«Θα πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε για το γεγονός ότι, και πάλι, μια χούφτα εταιρειών που καθοδηγούνται από το κέρδος και τις αποδόσεις των μετόχων τους λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο.», συμπλήρωσε.
Η Whittaker έχει εργαστεί στη Google για 13 χρόνια, αλλά το 2017 απογοητεύτηκε όταν έμαθε ότι η εταιρεία συνεργαζόταν με το Υπουργείο Άμυνας στο αμφιλεγόμενο Project Maven. Η Whittaker άρχισε να ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη της Google θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κι έτσι βοήθησε στην οργάνωση μιας μαζικής αποχώρησης από την εταιρεία.
«Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, είναι, βασικά, μια τεχνολογία που είναι παράγωγο της κεντρικής εταιρικής εξουσίας και του ελέγχου», δήλωσε η Whittaker.
«Βασίζεται στους συγκεντρωμένους πόρους που συγκεντρώθηκαν σε μια χούφτα μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, που εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα, μέσω του επιχειρηματικού μοντέλου της επιτήρησης της διαφήμισης, το οποίο τους έδωσε ισχυρή υπολογιστική υποδομή και τεράστιες ποσότητες δεδομένων, μεγάλες αγορές, από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν δεδομένα, αλλά και την ικανότητα να επεξεργάζονται και να δομούν αυτά τα δεδομένα με τρόπους χρήσιμους για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών».
Η Whittaker δεν είναι η μόνη με αυτή την άποψη.
Ο Frank McCourt, πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers, πλέον διευθύνει το Project Liberty, έναν οργανισμό που επιδιώκει να παρακινήσει τους εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής «να οικοδομήσουν μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας», όπως λέει στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Και ο McCourt πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει υπερβολική δύναμη στους τεχνολογικούς γίγαντες. Είπε ότι υπάρχουν «βασικά, πέντε εταιρείες που έχουν όλα τα δεδομένα», ωστόσο, δεν κατονόμασε τις εταιρείες.
«Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα απαιτούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Αν δεν κάνουμε αλλαγές, το παιχνίδι τελείωσε ... Θα επικρατήσουν μόνο αυτές οι πλατφόρμες.», δήλωσε στο CNBC, την περασμένη εβδομάδα.
«Σίγουρα, υπάρξουν άνθρωποι που θα φτιάξουν κάποια μικρά πράγματα σε αυτές τις μεγάλες πλατφόρμες. Όμως οι μεγάλες πλατφόρμες που ελέγχουν τα δεδομένα θα είναι οι νικητές»., συμπλήρωσε.
Οι Whittaker και McCourt είναι, λοιπόν, μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι χρήστες έχουν χάσει τον έλεγχο των δεδομένων τους στο διαδίκτυο, καθώς αυτά αξιοποιούνται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς για να τροφοδοτήσουν τα κέρδη τους.
«Οι γίγαντες της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν βαθιά ζημιά στην κοινωνία μας», αναφέρει το μανιφέστο του Project Liberty του McCourt, οποίος πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να το κάνει τα πράγματα χειρότερα.
«Ας μην ξεγελιόμαστε, το generative AI είναι ένα φανταχτερό όνομα για μια πιο ισχυρή χρήση των δεδομένων μας», δήλωσε ο McCourt.
Το Generative AI είναι ο όρος που περιγράφει εφαρμογές όπως το ChatGPT. Τα μοντέλα που στηρίζουν αυτές τις εφαρμογές εκπαιδεύονται αξιοποιώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
«Το Generative AI που κατασκευάζεται με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι ουσιαστικά μία βελτιωμένη, πιο ισχυρή έκδοση τεχνολογιών που έχουμε και σήμερα, με ένα φανταχτερό όνομα. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική και αυταρχική τεχνολογία επιτήρησης. Και σε αυτό είμαι αντίθετος. Και νομίζω ότι κάνει πολύ κακό στον κόσμο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο McCourt.
Ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού, Tim Berners Lee, έχει, επίσης, εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών.
Για τον Jimmy Wales, τον ιδρυτή της Wikipedia, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, πιστεύει ότι ενώ οι τεχνολογικοί γίγαντες πρωτοστατούν, υπάρχει χώρος για μικρότερους παίκτες.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, την περασμένη εβδομάδα, ο Wales τόνισε πως τα μοντέλα AI δεν ανήκουν σε μία μόνο εταιρεία, όπως η Google και η Microsoft, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν από τον οποιονδήποτε, χωρίς την ανάγκη για τους πόρους που χρειάζονται σήμερα.
Υπάρχουν «μοντέλα ανοιχτού κώδικα που μπορεί ο καθένας να κατεβάσει και να τρέξει σε μηχανήματα που μια νεοσύστατη επιχείρηση μπορεί να εκπαιδεύσει με [μόλις] $50.000», τόνισε ο Wales, σημειώνοντας πως το γεγονός αυτό «είναι εντυπωσιακό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr