Οι παραπάνω ισχυρισμοί πήραν τη νομική μορφή με μηνύσεις και αγωγές που ανακοινώθηκαν από δεκάδες Πολιτείες της Αμερικής.
Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε εθιστικά μέσα για να «παγιδεύσει» τους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα απέκρυπτε τους «πραγματικούς κινδύνους» των πλατφορμών της. Αναφέρεται ακόμη, ότι η Meta δεν τηρεί τους νόμους περί προστασίας του καταναλωτή εφόσον χρησιμοποιεί «παραπλανητικό περιεχόμενο».
Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία συνέλεξε δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών αψηφώντας τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με την Αρχή της Προστασίας των Δεδομένων Παιδιών στο Διαδίκτυο.
«Οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της Meta, έχουν συμβάλλει στην κρίση της ψυχικής υγείας των νέων και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Letitia James, που συνυπογράφει την αγωγή μαζί με δεκάδες ακόμα συναδέλφους της. Την ίδια στιγμή άλλες 9 πολιτείες έχουν σημειώσει αντίστοιχους ισχυρισμούς σε δικές τους αγωγές.
Η Meta εξέφρασε «απογοήτευση» για τους παραπάνω ισχυρισμούς. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε, ότι συμμερίζεται τη δέσμευση για «παροχή μίας ασφαλούς και θετικής πλοήγησης για τους νέους στο διαδίκτυο» καθώς και ότι «ήδη έχει εισάγει πάνω από 30 εργαλεία για να υποστηρίξει τους εφήβους και τις οικογένειές τους για τον σκοπό αυτό».
«Είμαστε δυσαρεστημένοι που αντί να υπάρχει παραγωγική συνεργασία με τις άλλες εταιρείες του κλάδου για τη δημιουργία σαφών, βασισμένων στην ηλικία προτύπων για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, ο γενικός εισαγγελέας επέλεξε τη νομική οδό», πρόσθεσε εκπρόσωπος της Meta.
Η Meta αλλά και συναφείς εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, ήδη αντιμετωπίζουν εκατοντάδες μηνύσεις στις ΗΠΑ από οικογένειες, νέους ανθρώπους και σχολικές μονάδες, για τις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία.
Οι μαζικές αυτές μηνύσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής κινητοποίηση απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολουθούν μία έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2021 από αρκετές κρατικές εισαγγελικές αρχές, μετά από καταγγελία της πληροφοριοδότριας Frances Haugen, η οποία κατέθεσε στις ΗΠΑ ότι η εταιρεία γνώριζε για τις επιβλαβείς συνέπειες των προϊόντων της στα παιδιά.
Αυτή η αντίληψη, ότι το Instagram επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων αμφισβητείται από την Meta. «Από τα δεδομένα της έρευνας δεν είναι ακριβές ότι το Instagram είναι «τοξικό» για έφηβα κορίτσια», υποστήριξε η Pratiti Raychoudhury, αντιπρόεδρος και τότε επικεφαλής της έρευνας στην Meta. Ενώ προσθέτει ότι «η έρευνα έδειξε στη πραγματικότητα το αντίθετο, και σύμφωνα με πολλούς από τους συμμετέχοντες, το Instagram τους βοηθάει στις δύσκολες στιγμές και στα ζητήματα που οι έφηβοι ανέκαθεν αντιμετώπιζαν».
Υπάρχουν όντως μελέτες που δείχνουν ότι η άνοδος του Facebook δε συνδέεται πράγματι με ψυχολογική βλάβη. Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν και αρκετές μελέτες που διαπιστώνουν ότι η πολύωρη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των νέων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ιατροδικαστής που ασχολήθηκε με τον θάνατο της Molly Russell, συμπέρανε ότι η μαθήτρια πέθανε ενώ υπέφερε από τις «αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτυακού περιεχομένου».
Οι πολιτείες αναζητούν οικονομική αποζημίωση και παύση στις φερόμενες ως βλαπτικές πρακτικές της Meta.
Ένα μεγάλο μέρος της αγωγής έχει αποκρυφθεί από το κοινό, όμως κατονομάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τα like, τις ειδοποιήσεις και τα φίλτρα που υποστηρίζει πως «είναι γνωστό ότι προωθούν τη σωματική δυσμορφική διαταραχή στους έφηβους χρήστες». Η διαταραχή αυτή οδηγεί έναν άνθρωπο να αφιερώνει πολύ χρόνο ανησυχώντας για τα ελαττώματα στην εικόνα του, ελαττώματα που συχνά δεν είναι ορατά στους άλλους.
«Ο σχεδιασμός και οι πρακτικές της Meta, εκμεταλλεύονται τους νέους και τους καθιστούν επιρρεπείς σε εθισμούς», σημειώνεται τέλος στην μήνυση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr