Με αυτή την αφορμή, ο CEO της Google και της Alphabet, Sundar Pichai, αναφέρεται στο σημαντικό ορόσημο της επετείου, μιλώντας για τις προκλήσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εταιρείας από την ίδρυση της, που οδήγησαν στις κορυφαίες καινοτομίες και τα πιο χρήσιμα προϊόντα της.
Παράλληλα, ο Pichai μοιράζεται μερικές σκέψεις του σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εστιάσει η εταιρεία σε πράγματα που έχουν σημασία σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.
«Σε βάθος χρόνου, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική αλλαγή που θα δούμε στις ζωές μας. Είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αλλαγή από τους σταθερούς υπολογιστές στους φορητούς και μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ίδιο το Ίντερνετ. Είναι ένας θεμελιώδης επαναπροσδιορισμός της τεχνολογίας και ένας απίστευτος καταλύτης της ανθρώπινης εφευρετικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Pichai μεταξύ άλλων.
Ανατρέχοντας στην 25ετή ιστορία της, ο Pichai εκτιμά πως η Google έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Διαδικτύου, όπως το ξέρουμε σήμερα. Όραμα των ιδρυτών, του Larry Page και του Sergey Brin, ήταν να οργανώσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες, ώστε να είναι διαθέσιμες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πέρυσι, όμως, η κυκλοφορία του ChatGPT εκτίναξε τη δημοτικότητα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), με αποτέλεσμα οι τεχνολογικές εταιρείες να σπεύδουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το πρόβλημα για εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, ήταν ότι η παραγωγική ΑΙ προσέφερε μεταξύ άλλων έναν νέο τρόπο αναζήτησης πληροφοριών.
«Η Google επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη σχεδόν από την αρχή. Ήμαστε από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν machine learning στα προϊόντα μας, από τις αρχές του 2000, για διορθώσεις ορθογραφίας, τη βελτίωση της ποιότητας των διαφημίσεων και για την ανάδειξη προτάσεων και συμβουλών», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Pichai. Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σημαντική η εξαγορά της DeepMind το 2014, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Λονδίνο.
Κι όμως, η ανάδυση του ChatGPT πέρυσι προκάλεσε αναταραχή στους εσωτερικούς κόλπους της Google. Ο ίδιος ο Pichai είχε θορυβηθεί από τον αντίκτυπο της παραγωγικής ΑΙ, ενώ φημολογείται ότι ο Brin επισκέφθηκε επανειλημμένως τα γραφεία της Google φέτος, ώστε να επιβλέπει προσωπικά πρότζετ τεχνητής νοημοσύνης.
Τελικά, η εταιρεία λάνσαρε τον Φεβρουάριο το δικό της chatbot AI, το Bard, ενώ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το Gemini, το οποίο πρόκειται να ανταγωνιστεί το μοντέλο GPT.
«Το να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο βοηθητική για όλους και να την αξιοποιήσουμε με υπευθυνότητα είναι ο πιο σημαντικός τρόπος να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για την επόμενη δεκαετία και παραπέρα», δηλώνει ο Pichai στην ανάρτησή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr