Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το CNBC, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναφέρονται στις υποχρεώσεις του συστήματος, ανάλογα με τους κινδύνους που προκαλούν, ενώ παράλληλά τίθενται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα λεγόμενα foundation models, τα μοντέλα όπως το ChatGPT.
Οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν στην πρότασή τους απαγορεύσεις για παρεμβατικές και μεροληπτικές χρήσεις συστημάτων ΑΙ, όπως:
- Απομακρυσμένα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης «σε πραγματικό χρόνο» σε χώρους προσβάσιμους από το κοινό.
- «Αποστολή» απομακρυσμένων βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης, με μόνη εξαίρεση τις αρχές επιβολής του νόμου για τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων και μόνο μετά από δικαστική εξουσιοδότηση.
- Συστήματα βιομετρικής κατηγοριοποίησης, που χρησιμοποιούν ευαίσθητα χαρακτηριστικά (π.χ. φύλο, φυλή, εθνικότητα, ιθαγένεια, θρησκεία, πολιτικός προσανατολισμός)·
- Συστήματα πρόβλεψης αστυνόμευσης (με βάση το προφίλ, την τοποθεσία ή την προηγούμενη εγκληματική συμπεριφορά).Συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων στην επιβολή του νόμου, τη διαχείριση των συνόρων, τους χώρους εργασίας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
- Αδιάκριτη απόσπαση βιομετρικών δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου (παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή).
Στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, οι developers θα πρέπει να κάνουν ελέγχους ασφαλείας, να έχουν θέσει μέτρα διαχείρισης των δεδομένων, καθώς και μετριασμού των κινδύνων, προτού δώσουν πρόσβαση στο κοινό.
Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ενημέρωσή τους δεν παραβιάζουν τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.
Τους τελευταίους μήνες, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας κατέστησαν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό διάφορες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως chatbot, με αποτέλεσμα η αγορά να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr