Ήδη από την Πέμπτη, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τραγουδιστές και πολλοί ακόμα «αποχαιρέτησαν» το blue tick ή αλλιώς το σύμβολο που υποδείκνυε πως έχει επαληθευτεί ότι ο εμφανιζόμενος λογαριασμός ανήκει πραγματικά σε αυτόν που υποδεικνύει το όνομα και η περιγραφή του.
Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι από την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο μετά την εξαγορά της Twitter, ο δισεκατομμυριούχος αποδοκίμασε το σύστημα επαλήθευσης, σημειώνοντας ότι οι χρήστες θα έπρεπε να πληρώσουν για τη διαπίστευση. Σε συνέχεια της τότε δήλωσής του, ο Μασκ είχε προαναγγείλει ότι όποιος δεν καταβάλλει τα 8 δολάρια μηνιαίως για να πιστοποιήσει το λογαριασμό του, δεν θα διαθέτει πλέον το blue tick, με την απόφαση να εφαρμόζεται από το βράδυ της Πέμπτης (19/4).
{https://twitter.com/elonmusk/status/1587498907336118274}
Η παραπάνω αλλαγή σημαίνει πως η διατήρηση της επιρροής ή της ισχυρής παρουσίας στην πλατφόρμα θα απαιτεί και χρήματα, από εδώ και στο εξής.
Άραγε θα κοστίσει στον Μασκ αυτή η απόφαση;
Πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματιστή λογισμικού Travis Brown, ο οποίος παρακολουθεί τις συνδρομές Twitter Blue, ο αριθμός των εγγραφών έχει αυξηθεί από 550.000-585.000 στην αρχή του μήνα, με την τελευταία του εκτίμηση να φτάνει έως και 635.000.
«Η προσέγγιση του Twitter μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση, αλλά δεν θα βοηθήσει τους ανθρώπους να προσδιορίσουν ποιος ή τι αξίζει να ακούσουν και ο κίνδυνος είναι ότι τελικά θα υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη που είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα», λέει ο Nic Newman, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Reuters Institute for the Study Journalism.
Ποιοι έχουν αποχαιρετήσει το blue tick
Μέχρι στιγμής, το διάσημο σύμβολο έχει εξαφανισθεί από τους λογαριασμούς γνωστών προσώπων όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μπιλ Γκέιτς, η Λέιντι Γκάγκα.
Στην πλευρά των πολιτικών, πολλοί έχασαν επίσης το μπλε τικ, αλλά ορισμένοι από αυτούς απέκτησαν το γκρι τικ, που προοριζόταν για τους λογαριασμούς κυβερνήσεων και ορισμένων οργανισμών. Είναι η περίπτωση του Κέβιν ΜακΚάρθι, του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ακόμα μία αλλαγή
Στο μεταξύ, ακόμα μια αλλαγή που συνδέεται με το blue tick τέθηκε σε εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα, από χθες καταργήθηκαν οι ενδείξεις «σχετιζόμενο με το Κράτος» και «χρηματοδοτούμενο από κυβερνητικούς πόρους» από τις σελίδες των μεγάλων μέσων ενημέρωσης.
«Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από το Κράτος και διαθέτουν ανεξαρτησία, όπως το BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο και το NPR στις ΗΠΑ δεν ορίζονται ως μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με ένα Κράτος», σημείωσε το Twitter.
«Τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με ένα Κράτος ορίζονται ως μέσα το δημοσιογραφικό περιεχόμενο των οποίων ελέγχεται από αυτό το Κράτος μέσω χρηματικών πόρων, ή πολιτικών πιέσεων άμεσων ή έμμεσων και /ή επιβολή ελέγχου στην παραγωγή και την διανομή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr