«Η επόμενη δεκαετία θα οριστεί από τρεις μεγάλες τεχνολογικές τάσεις -το cloud, το metaverse και την τεχνητή νοημοσύνη- οι οποίες συνδυαστικά θα εκμηδενίσουν την απόσταση μεταξύ του ψηφιακού και φυσικού μας κόσμου» αναφέρει η μελέτη. Όπως προσθέτουν οι συντάκτες της, «ενώ η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα έχει εκτεταμένο αντίκτυπο, οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να κινηθούν άμεσα προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές της, καθώς θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε δεδομένα, ανθρώπους και προσαρμογή δομικών μοντέλων για την ανταπόκριση στις μοναδικές ανάγκες κάθε οργανισμού».
Η Accenture εκτιμά ότι το 40% όλων των ωρών εργασίας θα υποστηρίζεται ή θα ενισχύεται από την τεχνητή νοημοσύνη (language-based AI). Μεταξύ των ηγετών επιχειρήσεων, το 98% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι τα θεμελιώδη AI μοντέλα θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές του οργανισμού τους τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Τέσσερις τάσεις
Το Accenture Technology Vision 2023 εντοπίζει τέσσερις τάσεις που θα καθορίσουν τη νέα πραγματικότητα:
-Γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI): Επαυξάνοντας τις ανθρώπινες ικανότητες ως δημιουργικός συνεργάτης ή σύμβουλος, σχεδόν όλα τα στελέχη συμφωνούν ότι το Generative AI θα ενισχύσει σημαντικά τη δημιουργικότητα και την καινοτομία (98%) και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή επιχειρηματικής ευφυΐας (95%).
-Ψηφιακή ταυτότητα (Digital Identity): Η ικανότητα ταυτοποίησης ψηφιακών χρηστών και στοιχείων -η βάση για τη μετάβαση μεταξύ ψηφιακού και φυσικού κόσμου- αντιμετωπίζεται πλέον από το 85% των στελεχών ως στρατηγική προτεραιότητα των επιχειρήσεων και όχι απλώς ως τεχνικό ζήτημα.
-Τα δεδομένα μου, τα δεδομένα σου, τα δεδομένα μας (My data, your data, our data): Η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται άμεσα από τα δεδομένα. Συνεπώς, για την πλήρη αξιοποίησή της είναι απαραίτητη η κατάργηση των σιλό των δεδομένων καθώς και ο εκσυγχρονισμός των βάσεων δεδομένων των επιχειρήσεων. Άλλωστε, το 90% των στελεχών πιστεύει ότι τα δεδομένα αποτελούν βασικό παράγοντα διαφοροποίησης εντός των οργανισμών και των κλάδων.
-Το παντοτινό μας όριο (Our forever frontier): Η διαρκής αμφίδρομη διάδραση μεταξύ επιστήμης και τεχνολογίας γίνεται ολοένα ταχύτερη, με την καθεμία να επιταχύνει την πρόοδο της άλλης, με τρόπο που το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα μπορούσε να αρχίσει να δίνει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr