Την ίδια στιγμή, ο ίδιος τομέας στη Ρωσία παρουσίασε μείωση σε επιθέσεις κατά 8%. Τα νέα στοιχεία σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, παρουσίασε η Check Point Research (CPR).
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, περισσότερες από 1.500 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις σημειώνονται, κατά μέσο όρο, σε κάθε εταιρικό δίκτυο στην Ουκρανία. Πρόκειται για υψηλότερο νούμερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι 1.124 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις.
Είναι δε υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό επιθέσεων στη Ρωσία, όπου φτάνει στις 1.434 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ένας οργανισμός δέχεται επίθεση κατά μέσο όρο 813 φορές την εβδομάδα τους τελευταίους 6 μήνες.
Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι η αύξηση στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κυβερνοεπιθέσεων σε εταιρικά δίκτυα στην Ουκρανία είναι 25%, σε σύγκριση με νωρίτερα το 2022 πριν από τη σύγκρουση (1/1/22 - 21/2/22), ενώ παγκοσμίως η αύξηση ήταν 0,1% και στη Ρωσία στο 13%.
Το μέλλον
“Μετά τη σύγκρουση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτές οι APT ομάδες, οι hacktivists και όποιος άλλος, δεν πρόκειται απλώς να εξαφανιστούν. Αντίθετα, θα στρέψουν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία τους προς νέους στόχους και θα εξαπολύσουν ένα τσουνάμι κυβερνοεπιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο”, αναφέρει σχολιάζοντας τα σχετικά αποτελέσματα η Check Point Software.
Ήδη, οι αναλυτές της εταιρείας έχουν αρχίσει να διακρίνουν τα προειδοποιητικά σημάδια με τις επιθέσεις σε εταίρους του ΝΑΤΟ, καθώς και σε εκείνες τις χώρες που έχουν βοηθήσει την Ουκρανία, τα οποία αυξάνονται τόσο σε συχνότητα, όσο και σε ένταση.
“Αυτή η σύγκρουση ήταν η αρχή της αλλαγής του προσώπου του πολέμου για πάντα, με την είσοδο της διαδικτυακής δραστηριότητας σε αυτόν”, τονίζει η εταιρεία.
Όπως σχολιάζουν οι ειδικοί της Check Point Software: “Το πιο συγκλονιστικό στατιστικό, που έχουμε τεκμηριώσει, είναι η κατά 112% αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνητικό και στρατιωτικό τομέα της Ουκρανίας, σε αντιπαράθεση με την μείωση κατά 8% στον αντίστοιχο τομέα της Ρωσίας”.
Οι αναλυτές παρατηρούν ότι, ενώ η Ρωσία δεν έχει αποσυνδεθεί πλήρως από το διαδίκτυο σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, γνωρίζουμε ότι κυβερνητικά και στρατιωτικά δίκτυα και ιστότοποι έχουν εφαρμόσει διαφορετικά μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση στους πόρους τους εκτός Ρωσίας, γεγονός που καθιστά την εκτέλεση ορισμένων από τις επιθέσεις πιο δύσκολη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr