Αυτό γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αθανάσιος Στάβερης, από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Στάβερης τόνισε ότι, με βασικό στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, σχεδιάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα απλοποιηθεί η εγκατάσταση των σταθμών βάσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση.
Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει εκπτώσεις στην ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς δεν θα διαφοροποιηθούν τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα, τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης.
Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να διευκολύνει τη διείσδυση των δικτύων 5G και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμογών, που είναι και το κρίσιμο στοίχημα των 5G δικτύων. “Καταφέραμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης, που διέθεσαν το φάσμα για την ανάπτυξη των 5G δικτύων και τώρα προχωράμε ένα βήμα παρακάτω απλοποιώντας την αδειοδότηση. Το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των σχετικών εφαρμογών μέσα κι από έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα το “5G corridors”, δημιουργώντας δηλαδή ένα οικοσύστημα εφαρμογών για τους αυτοκινητοδρόμους”, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας.
Προκλήσεις
Στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των εφαρμογών, σύμφωνα με τον κ. Στάβερη, αναμένεται να συμβάλλουν τόσο τα έργα του RRF, όσο και το ταμείο Φαιστός, μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία χαιρετίστηκε ευρωπαϊκά ως βέλτιστη πρακτική για την αξιοποίηση της νέας γενιάς δικτύων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να μείνουμε στο ταμείο Φαιστός και στις λοιπές δημόσιες παρεμβάσεις.
“Πέρα από το Ταμείο Φαιστός, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκοντας τρόπους να αξιοποιήσει το 5G μέσα από εφαρμογές, που θέτουν στο επίκεντρο κοινωνικούς τομείς, όπως η υγεία, ή κρίσιμους κλάδους για την οικονομία της χώρας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας έθιξε το σημαντικό ζήτημα της επένδυσης στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, που θα αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιτυχίας των εφαρμογών 5G ύστερα από 7-10 χρόνια.
Όπως επεσήμανε τόσο ο κ. Στάβερης, όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο ίδιο πάνελ, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι προκλήσεις, που θέτει η ανάπτυξη των 5G δικτύων. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι αργοί ρυθμοί υιοθέτησης και ανάπτυξης της 5G τεχνολογίας στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ και Κίνα, η προθυμία των παρόχων να επενδύσουν ανεξαρτήτως κόστους στις υποδομές, αλλά και η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr