“Τώρα που οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής δραστηριότητας των εταιρειών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μπουν σε εφαρμογή όλα τα πιθανά μέτρα ασφαλείας. Στον σημερινό κόσμο, όπου οι εταιρείες συνηθίζουν όλο και περισσότερο να έχουν διαδικτυακή παρουσία και διαχείριση, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν εργαλεία, που προστατεύουν όλες τις ψηφιοποιημένες πληροφορίες”, αναφέρει η Check Point Software.
Η εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Backup, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31η Μαρτίου, επισημαίνει την ανάγκη προστασίας των εταιρικών αντιγράφων ασφαλείας: “Οι εταιρείες μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους, γιατί πλέον το ερώτημα δεν είναι αν μια εταιρεία θα πέσει θύμα επίθεσης ή όχι, αλλά πότε αυτό θα συμβεί”.
Η Check Point Software διαπιστώνει ότι σήμερα οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και πιο συστηματικά στο cloud για την ασφαλή αποθήκευση των εταιρικών αντιγράφων ασφαλείας τους. “Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας cloud, τα εταιρικά δεδομένα και οι εφαρμογές προστατεύονται από έναν διακομιστή σε απομακρυσμένη τοποθεσία. Οι εταιρείες μπορούν να αποθηκεύουν και να διατηρούν τα δεδομένα της εταιρείας και των πελατών από οπουδήποτε, αποφεύγοντας την απώλεια δεδομένων σε περίπτωση τεχνολογικής αποτυχίας ή κυβερνοεπίθεσης”.
Πλεονεκτήματα
Στα πλεονεκτήματα της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud, οι αναλυτές συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
- Μεγαλύτερη επεκτασιμότητα: σε μια φυσική τοποθεσία, ο αριθμός των αντιγράφων ασφαλείας, που μπορούν να αποθηκευτούν, θα έχει πάντα ένα όριο λόγω της χωρητικότητας ενός σκληρού δίσκου. Στο δίκτυο, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς οι πάροχοι cloud έχουν μεγάλο εύρος ευελιξίας αποθήκευσης, ώστε καθώς απαιτείται περισσότερη χωρητικότητα, μπορεί να κλιμακωθεί.
- Περισσότερη αυτονομία: όταν μια εταιρεία έχει έναν πάροχο υπηρεσιών απομακρυσμένης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, δεν χρειάζεται να γνωρίζει τον τρόπο της δημιουργίας backup, ούτε επιπλέον εκπαίδευση για την εκτέλεση των διαδικασιών, καθώς εκτελούνται αυτόματα με τη συχνότητα, που έχει ήδη ρυθμιστεί.
- Από οπουδήποτε: ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας γινόταν σε φυσικές συσκευές (δισκέτες, σκληρούς δίσκους, cd). Στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν, να χαθούν ή να κλαπούν. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές αποθηκεύονταν συχνά στον ίδιο εργασιακό χώρο, επομένως, σε περίπτωση κάποιου περιστατικού, οι πληροφορίες χάνονταν. Η εφαρμογή της μορφής απομακρυσμένου αντιγράφου ασφαλείας έχει ως πλεονέκτημα το ότι βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία.
- Κρυπτογραφημένα και προστατευμένα δεδομένα: είναι σαφές ότι οι φυσικές συσκευές αποθήκευσης μπορεί να καταστραφούν από κακή χρήση ή βλάβη του συστήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δεδομένα μπορεί να χαθούν, κάτι που δεν συμβαίνει στο cloud.
- Απλότητα στη διανομή αρχείων: τα εργαλεία, που είναι διαθέσιμα στο cloud, περιλαμβάνουν συνήθως προγράμματα HTML5, που εκτελούνται απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζονται κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό για την πρόσβαση και επεξεργασία τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr