Οι διεθνείς ανταγωνιστές της Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, καινοτομούν με ταχείς ρυθμούς, εδραιώνοντας τα δικά τους πρότυπα πρόσβασης και χρήσης δεδομένων. Με στόχο να απαντήσει στον διεθνή ανταγωνισμό και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην οικονομία των δεδομένων, η Ε.Ε. επιχειρεί να καθορίσει τα δικά της πρότυπα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των δεδομένων με τον δικό της τρόπο.
“Τα δεδομένα βρίσκονται στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ε.Ε., που επηρεάζει όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε. και παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για καινοτομία, ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19 και ανάπτυξη, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας και των πράσινων τεχνολογιών”, αναφέρει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναξιοποίητα
Σήμερα, τεράστιες ποσότητες ποιοτικών δεδομένων, κυρίως μη προσωπικού χαρακτήρα - βιομηχανικών, δημόσιων και εμπορικών - υπάρχουν στην Ε.Ε. και οι δυνατότητες τους δεν έχουν ακόμα πλήρως αξιοποιηθεί. Πολλά περισσότερα δεδομένα αναμένεται να παραχθούν κατά τα επόμενα έτη.
Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η νομοθεσία για τα δεδομένα θα επιτρέψει την αξιοποίηση των δυνατότητων τους από τους πολίτες, τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει σε σχετικό κείμενό του το Κοινοβούλιο, στόχος είναι να διαμορφωθούν ευρωπαϊκοί κανόνες ανταλλαγής μη προσωπικών δεδομένων, για να προωθήσουν την καινοτομία και οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή.
Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει τη θέσπιση μιας ανθρωποκεντρικής νομοθεσίας, που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες της ιδιωτικής ζωής και της διαφάνειας. Θα επιτρέπει δε στις εταιρείες και στους πολίτες να επωφελούνται από τις δυνατότητες, που προσφέρουν τα βιομηχανικά και δημόσια δεδομένα στην Ε.Ε.
Η σχετική έκθεση υιοθετήθηκε από την ολομέλεια στις 25 Μαρτίου 2021. Το ΕΚ αναμένει τη συμπερίληψη των συστάσεων του στο νέο νόμο για τα δεδομένα, που θα παρουσιάσει η Επιτροπή το 2022.
Ευρωπαϊκοί Χώροι Δεδομένων
Θεωρώντας την ελεύθερη ροή δεδομένων ως κατευθυντήρια αρχή, οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Επιτροπή και τα κράτη - μέλη να οικοδομήσουν τομεακούς χώρους δεδομένων, που θα επιτρέψουν την ανταλλαγή δεδομένων βάσει κοινών κατευθυντήριων γραμμών και νομικών απαιτήσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιτυχία της στρατηγικής για τα δεδομένα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υποδομές, τα μέλη του Κοινοβουλίου ζήτησαν την επιτάχυνση τεχνολογικών εξελίξεων, όπως της τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας, των οπτικών ινών, της τεχνολογίας 5G και 6G, χαιρετίζοντας τις προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στην κβαντική πληροφορική και στους υπερυπολογιστές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr