Το Spotify έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικριτικών σχολίων επειδή φιλοξενεί τα podcast του Joe Rogan, ο οποίος διαδίδει fake news για τον κορονοϊό και τα εμβόλια.
Η μεγάλη του απήχηση, όμως, τον καθιστά ως ένα σημανιτκό «προϊόν» για το Spotify. Πολλοί καλλιτέχνες, όμως, έχουν αρχίσει να αντιδρούν και μάλιστα ορισμένοι αποφάσισαν να αποσύρουν το έργο τους από την πλατφόρμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η πλατφόρμα ροής μουσικής μποϊκοτάρεται από θρυλικούς μουσικούς όπως ο Neil Young και η Joni Mitchell, οι οποίοι επέκριναν την απόφασή της να συνεχίσει να φιλοξενεί το δημοφιλές podcast του Rogan "The Joe Rogan Experience".
Ο Ρόγκαν έχει πυροδοτήσει διαμάχη με κατηγορίες ότι διαδίδει επανειλημμένα θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό και όχι μόνο.
Τον Δεκέμβριο, 270 επαγγελματίες της επιστήμης και της υγείας έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή κατηγορώντας το Spotify ότι επέτρεψε την παραπληροφόρηση για την Covid και ζήτησαν από την εταιρεία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση ψευδών ή παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με τον ιό.
Το Σάββατο, ο Nils Lofgren, κιθαρίστας του Bruce Springsteen, προστέθηκε στη λίστα των μουσικών που αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify εξαιτίας της διαμάχης για τον Rogan.
Το Spotify την Κυριακή είπε ότι θα προσθέσει δηλώσεις αποποίησης ευθυνών σε τυχόν επεισόδια podcast που περιλαμβάνουν συζήτηση για την Covid και θα κατευθύνει τους χρήστες σε ιστότοπους δημόσιας υγείας για περισσότερες πληροφορίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Daniel Ek είπε ότι η πλατφόρμα δεν ήθελε «να αναλάβει τη θέση της λογοκρισίας περιεχομένου», αλλά θα διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν συνέπειες για τους δημιουργούς που παραβιάζουν τους κανόνες της.
Ο ίδιος ο Ρόγκαν απάντησε στη διαμάχη αργά την Κυριακή. Σε μια ανάρτηση στο Instagram, επέκρινε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία για τη δημιουργία μιας «στρεβλής αντίληψης για το τι κάνω».
Το... μπλέξιμο για το Spotify έχει παραλληλισμούς με τα σκάνδαλα που μαστίζουν το Facebook και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όλα αυτά τα χρόνια.
Το Facebook, το οποίο τώρα ονομάζεται Meta, αντιμετώπισε μαζικά μποϊκοτάζ από μεγάλους διαφημιστές το 2020 λόγω των επικρίσεων ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους. Και ένα σκάνδαλο κοινής χρήσης δεδομένων το 2018 είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες να μοιράζονται το hashtag #deletefacebook σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Αντίστοιχα, δύσκολες στιγμές έχει περάσει στο παρελθόν και το Youtube, που πλέον είναι πολύ αυστηρό στους κανόνες του.
Μέχρι στιγμής, το Spotify έχει ως επί το πλείστον διαφύγει τις επικρίσεις σχετικά με τις πολιτικές εποπτείας περιεχομένου. Αλλά η ώθησή του στα podcast και η υποστήριξή του για μια αμφιλεγόμενη φιγούρα όπως ο Rogan, το έχει βάλει πλέον στο στόχαστρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr