Τουλάχιστον όχι στον αληθινό κόσμο, αλλά σε ψηφιακούς που ξεπηδούν στο metaverse. Οι τιμές αυτών των οικοπέδων έχουν εκτοξευτεί έως και κατά 500% τους τελευταίους μήνες, από τότε που το Facebook ανακοίνωσε ότι θα πάει... «all in» στην ψηφιακή πραγματικότητα, αλλάζοντας μέχρι και την εταιρική ονομασία σε Meta Platforms.
«Το metaverse είναι το νέο αφήγημα των social media», δηλώνει στο CNBC ο Άντριου Κίγκελ, διευθύνων σύμβουλος της Tokens.com με έδρα το Τορόντο, η οποία επενδύει σε αγορά ακινήτων και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στο metaverse.
«Μπορείς να πας σε ένα καρναβάλι, μπορείς να πας σε μια μουσική συναυλία, μπορείς να επισκεφθείς ένα μουσείο», προσθέτει.
Σε αυτούς τους εικονικούς κόσμους, οι πραγματικοί άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με άβαταρ, όπως ήδη συμβαίνει σε αρκετά video games που συμμετέχουν πολλοί παίκτες. Σήμερα, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους κόσμους μέσω μιας κανονικής οθόνης υπολογιστή, αλλά η Meta και άλλες εταιρείες έχουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την κατασκευή καθηλωτικών κόσμων 360 μοιρών, στους οποίους οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας όπως το Oculus της Meta.
Δημοφιλές «χρυσωρυχείο»
Μια πρόσφατη έρευνα της Grayscale που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα υπολόγισε ότι ο ψηφιακός κόσμος ενδεχομένως να φθάσει σε τζίρο το 1 τρισ. δολάρια στο άμεσο μέλλον.
Άλλωστε, μεγάλοι καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Τζάστιν Μπίμπερ, Αριάνα Γκράντε και DJ Marshmello, έχουν ήδη παρουσιάσει τα δικά τους άβαταρ. Ακόμα και η Πάρις Χίλτον έκανε τον dj στο πάρτι που διοργάνωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο δικό της ψηφιακό νησί.
Η εταιρεία του Κίγκελ επένδυσε πρόσφατα σχεδόν 2,5 εκατ. δολάρια σε ένα κομμάτι γης στην Decentraland, έναν από τους πολλούς δημοφιλείς κόσμους του metaverse. «Οι τιμές έχουν ανέβει έως και κατά 400% ή 500% τους τελευταίους μήνες», παραδέχεται.
Ένας ακόμη δημοφιλής ψηφιακός κόσμος είναι και το Sandbox, όπου η εταιρεία ακινήτων Republic Realm της Τζανίν Γιόριο έχει δαπανήσει το ποσό-ρεκόρ των 4,3 εκατ. δολαρίων σε ένα αγροτεμάχιο εικονικής γης.
Η Γιόριο είπε στο CNBC ότι η εταιρεία της πούλησε μέσα στο 2021 100 ψηφιακά ιδιωτικά νησιά έναντι της τιμής των 15.000 δολαρίων το καθένα. «Σήμερα πωλούνται για περίπου 300.000 δολάρια το καθένα, όσο δηλαδή συμπτωματικά κοστίζει και μια μέση κατοικία στις ΗΠΑ», λέει!
Επένδυση που ενέχει ρίσκο
«Ο ψηφιακός κόσμος, για κάποιους, είναι εξίσου σημαντικός με τον πραγματικό κόσμο», λέει στο CNBC ο μεσίτης ακινήτων Όρεν Αλεξάντερ από το Μαϊάμι. «Δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύουμε εσύ κι εγώ, αλλά το τι κάνει το μέλλον».
Ακριβώς όπως η ιδιοκτησία στον πραγματικό κόσμο, ο Κίγκελ λέει ότι το metaverse αφορά τρία πράγματα: τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία.
«Υπάρχουν περιοχές όταν πηγαίνεις για πρώτη φορά στο metaverse όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Αυτές οι περιοχές θα ήταν σίγουρα πολύ πιο πολύτιμες από τις περιοχές που δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις», εξήγησε ο Κίγκελ.
Όπως είναι λογικό, αυτές οι περιοχές ελκύουν τους μεγάλους επενδυτές.
«Σκεφτείτε το επιτραπέζιο Monopoly. Μόλις αγοράσαμε το Boardwalk και τη γύρω περιοχή. Οι περιοχές όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι είναι πολύ πιο πολύτιμες για τους διαφημιστές και τους πωλητές ώστε να βρουν τρόπους να μπουν εκεί για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δημογραφικά στοιχεία», σημειώνει.
Για παράδειγμα, ο Snoop Dogg χτίζει μια εικονική έπαυλη σε ένα οικόπεδο στο Sandbox και κάποιος πρόσφατα πλήρωσε 450.000 δολάρια για να γίνει γείτονάς του.
«Έχει μεγάλη σημασία ποιος είναι ο γείτονάς σου. Αυτό ισχύει σχεδόν για οτιδήποτε, σωστά; Είναι σαν ένα κλαμπ και θέλεις να είσαι γύρω από ανθρώπους που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα», εξηγεί η Γιόριο.
Η αγορά εικονικής γης είναι αρκετά απλή: είτε απευθείας από την πλατφόρμα είτε μέσω προγραμματιστή. Οι επενδυτές χτίζουν στη γη τους και το κάνουν διαδραστικό. «Μπορείς να το διακοσμήσεις, μπορείς να το αλλάξεις, μπορείς να ανακαινίσεις. Είναι κωδικός», συμπληρώνει.
Παρόλα αυτά, προειδοποιεί ότι η επένδυση σε ψηφιακά ακίνητα «ενέχει πολύ, πολύ, πολύ ρίσκο. Θα πρέπει να επενδύσεις μόνο κεφάλαια που είσαι προετοιμασμένος να χάσεις. Είναι πολύ κερδοσκοπικό. Βασίζεται επίσης σε blockchain. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, το κρυπτονόμισμα είναι εξαιρετικά ασταθές. Την ίδια ώρα, όμως, μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη».
Ο Μαρκ Σταπ, καθηγητής και διευθυντής θεωρίας και πρακτικής της αγοράς ακινήτων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, συμφωνεί. «Δεν θα επένδυα χρήματα που δεν θα με ένοιαζε να χάσω. Σίγουρα δεν θα το έκανα. Αν συνεχίσει με τον τρόπο που πηγαίνει, το πιθανότερο είναι ότι θα είναι μια φούσκα. Αγοράζεις κάτι που δεν συνδέεται με την πραγματικότητα», επισημαίνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr