Ο δείκτης, σύμφωνα με την έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, κινήθηκε σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, όταν είχε διαμορφωθεί στις 81 μονάδες. Οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού ενισχύθηκαν ελαφρά τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκαν στις +24 μονάδες (από +21 τον Οκτώβριο. Παράλληλα, στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση οι ήπια θετικές εκτιμήσεις του Οκτωβρίου ανήλθαν κατά 8 μονάδες, στις +29 μονάδες τον Νοέμβριο.
Αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού ενισχύθηκαν σημαντικά και από τις +29 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα διαμορφώθηκαν στις +41 μονάδες τον Νοέμβριο. Όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες από τις +5 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +41 μονάδες. Ταυτόχρονα, εξασθένησαν αισθητά οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές, στις +24 (από +43) μονάδες.
Τέλος, μία στις πέντε σχεδόν επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δήλωναν τον Νοέμβριο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Το 32% των επιχειρήσεων έκανε λόγο για ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, ενώ για πρώτη φορά καμμιά επιχείρηση δεν επεσήμανε παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία της.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ελληνική αγορά συνολικά παρέμεινε τον Νοέμβριο σε τροχιά ανόδου και διαμορφώθηκε στις 113,4 μονάδες (από 112,4 μονάδες τον Οκτώβριο), επίπεδο ίδιο με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2020, πριν δηλαδή την πανδημία. Αντιθέτως, στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ε.Ε. το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς.
Η ενίσχυση προήλθε, κυρίως, από τη νέα σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες, στο μέγιστο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, ενώ η μεταβολή στη βιομηχανία είναι οριακή. Αντιθέτως, οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές.
Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η μη επιβολή ισχυρών περιοριστικών μέτρων, παρά την έντονη έξαρση της πανδημίας, φαίνεται πως έδωσαν ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών. Ο τομέας της βιομηχανίας συνέχισε να ευνοείται από τη σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου.
Στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος συνέβαλε και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ύστερα από ένα πεντάμηνο επιδείνωσης. “Η πρόσφατη αρνητική τάση εξισορροπείται σε ένα μέρος της, καθώς τα νοικοκυριά κινούνται σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, αλλά χωρίς σημαντικούς νέους περιορισμούς. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι συνεπαγόμενες επιδράσεις στην οικονομία, στη χώρα μας και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναμένεται να επηρεάσουν ισχυρά τις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών στους επόμενους μήνες”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr