Σύμφωνα με τα στοιχεία, που προέκυψαν από μια μεγάλης κλίμακας εθνική έρευνα σε παιδιά ηλικίας 10-18 ετών, το 32% των μαθητών Δημοτικού δεν ξέρει πώς να αναφέρει ή να μπλοκάρει κάποιον στο Διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή, το 12% των μαθητών Δημοτικού και το 24% των μαθητών Γυμνασίου/Λυκείου αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.
Ταυτόχρονα, ένα στα δέκα παιδιά Δημοτικού και περίπου ένα στα τρία παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου δηλώνει ότι έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο το 13% των μαθητών του Γυμνασίου και το 7% των μαθητών του Δημοτικού έχει υποστεί εκφοβισμό στο Διαδίκτυο.
Περαιτέρω, το 17% των μαθητών δηλώνει πως έχει υπάρξει μάρτυρας σε περιπτώσεις εκφοβισμού στο Διαδίκτυο, ενώ ένα ποσοστό 11% των μαθητών του Γυμνασίου πως έχει δεχθεί μηνύματα μίσους στο Διαδίκτυο λόγω της φυλής, της εμφάνισης ή κάποιου άλλου χαρακτηριστικού του.
Δεν ξέρουν τι κάνουν στο Διαδίκτυο
Ένα σημείο της έρευνας, που διενήργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό, είναι ότι το 20% των μαθητών του Γυμνασίου απαντά ότι δεν θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του σε περίπτωση που κάτι στο Διαδίκτυο το αναστατώσει.
Επίσης, 2 στα 10 παιδιά Δημοτικού και 4 στα 10 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου δεν συζητούν με τους γονείς τους θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των γονιών συνεχίζει να μη θέτει όρια ούτε στο χρόνο που δαπανούν τα παιδιά στο Διαδίκτυο, ούτε στο περιεχόμενο που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τις απαντήσεις των παιδιών πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν καν τι κάνει το παιδί τους, όταν βρίσκεται στο Διαδίκτυο.
Ευαισθητοποίηση
Με αφορμή τον Ευρωπαϊκό μήνα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η Google Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά μέσα από το πρόγραμμα “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”.
Το πρόγραμμα “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου” παρέχει, μεταξύ πολλών άλλων, κατανόηση του τι είναι αληθινό στο Διαδίκτυο και τι είναι διαδικτυακή απάτη, κατανόηση του τι είναι το ηλεκτρονικό "ψάρεμα" (phishing) και πώς το αποφεύγουμε, όπως και πληροφορίες για το πόσο σημαντικό είναι το απόρρητο των προσωπικών πληροφοριών.
Επίσης, παρέχει εξοικείωση με τα εργαλεία που παρέχουν προστασία κατά των χάκερ, αλλά και αναγνώριση των δύσκολων καταστάσεων όπου χρειάζεται η βοήθεια ενός έμπιστου ενήλικα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr