Μεταξύ όλων των νέων χαρακτηριστικών είναι δύο φαινομενικά μικρά αλλά σχετικά σημαντικά πράγματα που ξεπήδησαν.
Πρώτον - η Microsoft Teams, η εφαρμογή βιντεοκλήσεων που σημείωσε μια έκρηξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, θα ενσωματωθεί στα Windows 11 ως default εφαρμογή.
Και δεύτερον - Το Skype δεν θα είναι στο πακέτο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι το Teams είναι το νέο αγαπημένο παιδί και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για αυτό που κάποτε ήταν ο βασιλιάς των εφαρμογών κλήσης.
"Φαίνεται ότι η Microsoft σκοτώνει το Skype", έγραψε ο συντάκτης για θέματα σχετικά με την τεχνολογία του Irish & Sunday Independent, Adrian Weckler. "Αντίο Skype," πρόσθεσε ο διευθυντής περιεχομένου της Future Publishing Jeremy Kaplan. Το "RIP Skype" ήταν η άμεση αντίδραση του Tom Warren του The Verge.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το Skype χάνει τη ισχύ του εδώ και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
'Το μέλλον'
Η Microsoft αγόρασε το Skype πριν από 10 χρόνια για 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, ήταν η μεγαλύτερη απόκτηση του τεχνολογικού κολοσσού ποτέ, και υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν υπερβολική πληρωμή.
Αλλά η Microsoft αγόραζε μια εφαρμογή που είχε κατεβαστεί ένα δισεκατομμύριο φορές και είχε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.
«Μαζί θα δημιουργήσουμε το μέλλον των επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο», είχε προβλέψει ο επικεφαλής της Microsoft, Steve Balmer.
Φαινόταν να λειτουργεί - η εφαρμογή ερχόταν με κάθε νέο υπολογιστή και οι αριθμοί χρηστών ήταν δυνατοί.
Αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, τα φόρουμ του Διαδικτύου ήταν γεμάτα δημοσιεύσεις που ρωτούσαν "γιατί είναι τόσο κακό το Skype;" και διαμαρτύρονται για τις επικαιροποιήσεις. Πολλοί επισήμαναν κακή απόδοση και αμφισβητήσιμες επιλογές σχεδιασμού.
Ταυτόχρονα, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά - όπως το WhatsApp ή το Facebook Messenger - εξερράγησαν σε δημοτικότητα και άρχισαν να εισάγουν βιντεοκλήσεις, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Skype.
Η πρώτη έκδοση του Skype κυκλοφόρησε το 2003, και παρά τις συχνές ανανεώσεις, άρχισε να φαίνεται η ηλικία της εφαρμογής.
Εν τω μεταξύ, η Microsoft άρχισε να προετοιμάζει την εφαρμογή επιχειρηματικής συνομιλίας της, Teams, βασισμένη σε πιο σύγχρονη τεχνολογία, η οποία κυκλοφόρησε το 2017.
"Η Microsoft προχωρά πέρα από το Skype εδώ και αρκετά χρόνια, με το Teams να είναι η στρατηγική τεχνολογία βιντεοκλήσης για τη νέα εποχή", εξήγησε η Angela Ashenden, αναλυτής του CCS Insight.
Teams για όλους
Το Teams χρησιμοποίησε πραγματικά την τεχνολογία του Skype για λίγο, εξήγησε η Ashenden. Είχε σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται την επιχειρηματική εφαρμογή Slack, ως εργαλείο εργασίας. Αλλά τότε ήρθε η πανδημία.
Το Zoom, στο παρελθόν μια πολύ γνωστή επιχειρηματική λύση, έγινε ένα όνομα γνωστό σε κάθε νοικοκυριό, μέσα σε μια νύχτα. Και το Microsoft Teams ήταν ένας από τους λίγους ανταγωνιστές που ήταν έτοιμοι να το ανταγωνιστούν.
"Καθώς η υιοθέτηση του Teams ανέβηκε στα ύψη το προηγούμενο έτος, αυτό σφράγισε πραγματικά την κατάσταση του Skype ως τεχνολογία παλαιού τύπου για τη Microsoft", δήλωσε η κ. Ashenden.
Αυτό ενισχύθηκε μόνο με την κυκλοφορία μιας προσωπικής έκδοσης, η οποία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άμεσα το Skype.
Με μια τέτοια ξαφνική επιτυχία, ήταν "αναπόφευκτο" ότι το Teams θα ήταν η προεπιλογή των Windows, πρόσθεσε.
"Η κατάργηση του Skype ως προεγκατεστημένης εφαρμογής βοηθά στην ενίσχυση του Teams ως της προτιμώμενης λύσης από τη σκοπιά της Microsoft, τονίζοντας ότι εδώ θα προχωρήσει η επένδυσή της."
Αυτό ήταν φανερό εδώ και καιρό.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το LinkedIn που ανήκει στη Microsoft ανακοίνωσε ότι θα έφερνε συσκέψεις βίντεο στη λειτουργία άμεσης συνομιλίας του (online chat) χρησιμοποιώντας Teams και όχι Skype, με το Zoom και ένα άλλο δημοφιλές σύστημα, το BlueJeans, ως άλλες επιλογές.
Τον Οκτώβριο, ο ανώτερος διευθυντής της Microsoft, Jim Gaynor, δήλωσε στο CNBC: "Εάν το Skype επρόκειτο να γίνει μεγαλύτερο, φέτος ήταν η στιγμή για αυτό."
"Αυτό που συνέβη τώρα ήταν η τέλεια καταιγίδα, το τέλειο σύνολο συνθηκών για οποιοδήποτε διαδικτυακό προϊόν επικοινωνιών. Εάν δεν μπορείτε να μεγαλώσετε σημαντικά και να κάνετε το προϊόν σας να ανθίσει και να ευδοκιμήσει τώρα, ξεχάστε το, έχετε αργήσει τώρα."
«Η σωστή λύση»
Το Skype σημείωσε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας - σύμφωνα με πληροφορίες ένα άλμα 70% σε περίπου 40 εκατομμύρια άτομα την ημέρα.
Αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλη ανάπτυξη όσο οι ανταγωνιστές της. Σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος χρειαζόταν μια εφαρμογή κλήσης, οι άνθρωποι επέλεξαν άλλες επιλογές.
"Υπάρχει σίγουρα ένα επιχείρημα ότι η εμπειρία του Teams είναι πολύ περίπλοκη για τον λιγότερο τεχνολογικό χρήστη που δεν είναι επιχείρηση", δήλωσε η κα Ashenden.
"Αλλά αν ήταν το Skype η σωστή λύση για αυτό, θα είχαμε δει σίγουρα τη χρήση του να αυξάνεται περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, και δεν το είδαμε."
Αντίθετα, το Teams είναι πιθανό να εξελιχθεί έτσι ώστε να κάνει τα πράγματα πιο απλά για τους προσωπικούς χρήστες - ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές, πρόσθεσε.
Αλλά το Skype δεν πεθαίνει εντελώς - θα συνεχίσει να προσφέρεται ως λήψη στο Microsoft Store για όσους το θέλουν στα Windows 11.
Δεν θα είναι το μόνο.
Παράλληλα με την ανακοίνωση του υποβιβασμού του Skype στο Microsoft Store, η Microsoft ανακοίνωσε επίσης ότι ορισμένες άλλες πολύ κακοήθεις εφαρμογές υποτιμήθηκαν ή καταργήθηκαν.
Ο κακοτυχημένος εικονικός βοηθός του Cortana δεν θα βρίσκεται πλέον στη γραμμή εργασιών taskbar. Το Internet Explorer είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή υπέρ του πιο σύγχρονου προγράμματος περιήγησης Edge, και εργαλεία όπως το OneNote, το Paint 3D και η εφαρμογή προβολής 3D των Windows θα λάβουν την ίδια μεταχείριση με το Skype και θα γίνονται προαιρετικές λήψεις από το κατάστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr