Η νέα κίνηση έρχεται καθώς η προσέγγιση του Twitter προς εξέχοντα πρόσωπα και κυβερνήσεων είναι υπό έλεγχο μετά την απαγόρευση του λογαριασμού του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Τον περασμένο Αύγουστο, το Twitter δήλωσε ότι θα αρχίσει να επισημαίνει τους λογαριασμούς των κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως το Sputnik της Ρωσίας και το Xinhua News της Κίνας, καθώς και ορισμένων βασικών κυβερνητικών αξιωματούχων για τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα αναγνωρίζει δηλαδή τον επίσημο χαρακτήρα τους και ο χρήστης θα μπορεί να δει πως πρόκειται για επίσημο λογαριασμό ενός κράτους, ενός ηγέτη ή ενός κρατικού φορέα.
Παραδείγματα των νέων ετικετών που μοιράστηκε το Twitter χαρακτηρίζουν λογαριασμούς ως «κυβερνητικός οργανισμός των ΗΠΑ» ή «αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ».
Ερωτούμενος πώς θα καθορίσει το Twitter κυβερνητικές ετικέτες σε καταστάσεις όπως η Μιανμάρ όπου ο στρατός κατάσχεσε πρόσφατα την εξουσία σε πραξικόπημα, ο παγκόσμιος διευθυντής δημόσιας πολιτικής του Twitter, Nick Pickles, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα επισημαίνει χώρες όπου η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαμάχη.
«Θα λάβουμε υπόψη τη διεθνή συζήτηση σχετικά με τη νομιμότητα της κυβέρνησης όταν εξετάζουμε εάν είναι σκόπιμο να εφαρμόσουμε αυτές τις ετικέτες», δήλωσε ο Pickles σε συνέντευξή του.
Οι ετικέτες θα προστεθούν μόνο σε επαληθευμένους λογαριασμούς, είπε ο Pickles. Για παράδειγμα, στο Ιράν αυτό θα σήμαινε ότι ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν θα λάβει επί του παρόντος μια ετικέτα επειδή δεν έχει επαληθευτεί, αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών θα έπαιρνε.
Οι νέες χώρες στις οποίες θα επισημανθούν ανώτερα στελέχη και θεσμοί είναι: Καναδάς, Κούβα, Εκουαδόρ, Αίγυπτος, Γερμανία, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Twitter θα επισημάνει επίσης τους προσωπικούς λογαριασμούς αρχηγών κρατών από αυτές τις χώρες και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένων Εθνών, αναφέροντας τη χρήση αυτών των λογαριασμών για διπλωματία.
Η εταιρεία αντιμετώπισε διεθνή κριτική σχετικά με την προσέγγισή της προς τους λογαριασμούς παγκόσμιων ηγετών. Τον Ιανουάριο απαγόρευσε τον λογαριασμό του Τραμπ εξαιτίας των tweets - που στάλθηκαν από τον προσωπικό του λογαριασμό @realDonaldTrump – τα οποία κινδύνευαν να υποκινήσουν βία.
Το Twitter έχει γενικά απαλλάξει από την κατάργηση άλλους παγκόσμιους ηγέτες από περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο των αναρτήσεων τους παραβιάζει τους κανόνες της εφαρμογής, διότι θεωρεί ότι οι αναρτήσεις τους είναι προς το δημόσιο συμφέρον, και έτσι αντί να καταργηθούν οι λογαριασμοί, η εφαρμογή προσθέτει προειδοποιητικές ειδοποιήσεις και μειώνει την εμβέλεια της ανάρτησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr