Όπως αναφέρει σε έκθεσή της ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS, οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες δεν είναι οι μόνοι στον κλάδο που βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε κι αυτό από την πλευρά του τα πολυαναμενόμενα σχέδιά του για τη διαδικτυακή νομοθεσία περί ασφάλειας, τονίζοντας πως οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα έως και 10% επί του ετήσιου τζίρου τους, εάν δεν «καταργήσουν ή περιορίσουν τη διάδοση παράνομου περιεχομένου».
Οι κινήσεις αυτές έρχονται ως επακόλουθο στις αντιμονοπωλιακές αγωγές κατά της απόκτησης των Instagram και WhatsApp από το Facebook στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εντείνουν παγκοσμίως τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο της κυριαρχίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 11 πολιτείες μήνυσαν την μητρική της Google, Alphabet, τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ και η Ευρώπη αναμένεται να εξαπολύσει αντιμονοπωλιακές κατηγορίες κατά της Amazon για τις πρακτικές της στην αγορά. Η Κίνα παρουσίασε επίσης τους νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της το Νοέμβριο για να καθορίσει αυστηρότερες πρακτικές σε συγκεκριμένους τομείς.
Καθώς η αυστηρότερη επιβολή των αντιμονοπωλιακών νόμων και ο μεγαλύτερος κανονιστικός έλεγχος μπορεί να ρίξουν την «σκιά» τους στους παγκόσμιους τεχνολογικούς
«παίκτες» στο άμεσο μέλλον, η UBS προτείνει στους επενδυτές να θέσουν μακροπρόθεσμους στόχους, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ακόλουθα:
Η τιμωρητική δράση φαίνεται να είναι περιορισμένη
Η κρατική διοίκηση της Κίνας για τον Κανονισμό Αγοράς δήλωσε ότι η Alibaba απέτυχε να ζητήσει έγκριση προτού αυξήσει το μερίδιό της στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Intime Retail το 2017, με αποτέλεσμα να της επιβάλει πρόστιμο 76.300 δολαρίων.
Σύμφωνα με την UBS, το σχετικά μικρό αυτό πρόστιμο αποτελεί σημάδι για τη βιομηχανία ότι οι μελλοντικές εξαγορές θα υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο.
Παρομοίως, στις ΗΠΑ η UBS «βλέπει» αναγκαστική πώληση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν πρόσφατα, καθώς η 16μηνη αντιμονοπωλιακή έρευνα για τις Alphabet, Amazon, Apple και Facebook, που διεξήχθη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δεν ήταν αρκετά σαφής ως προς την κατάλληλη αποκατάσταση της «αντιμονοπωλικότητας». Ωστόσο, οι μελλοντικές συναλλαγές θα παρακολουθούνται στενά.
Δεν αποτελεί στόχο ο περιορισμός της καινοτομίας
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα κατανοούν ότι οι μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου συμβάλλουν σημαντικά στην καινοτομία και ότι οι τιμωρητικοί κανονισμοί που υιοθετούν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον συνεχιζόμενο διπολικό τεχνολογικό αγώνα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η UBS πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να αποτρέψουν την κατάχρηση της αγοράς και τους συστημικούς κινδύνους, όχι όμως να περιορίσουν την καινοτομία, και οι περιορισμοί στις επιθετικές πρακτικές αναμένεται να ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη του τομέα μακροπρόθεσμα.
Υποστηρικτικός παράγοντας το «μακροπρόθεσμο»
Μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι μετοχές της Alibaba και της Tencent είχαν ξεπεράσει τον δείκτη Hang Seng κατά 3% και 7% αντίστοιχα. Η Alphabet ξεπέρασε επίσης τον Nasdaq κατά περίπου 5% μετά την υποβολή της αγωγής του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες πωλήσεις, από τους φόβους των κανονιστικών ρυθμίσεων, έχουν αποδειχθεί μεγάλες ευκαιρίες μακροπρόθεσμης αγοράς, καθώς η εστίαση των επενδυτών μετατοπίζεται τελικά σε βασικές αρχές και ο τομέας του Διαδικτύου συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρά κέρδη με σταθερή αύξηση νέων χρηστών.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr