Ο διαγωνισμός που εκτελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος και μάλιστα και λίγες ημέρες νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για 21 Δεκεμβρίου, αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις περιοχές των 3,5 GHz (3.400-3.800 MHz) και των 700MHz, κι αυτό γιατί οι συχνότητες των 3,5 GHz είναι αυτές που δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης δικτύων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ αυτές των 700MHz προσφέρουν κάλυψη σε μεγάλες ημιαστικές περιοχές της περιφέρειας, στις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν δυνητικά και πολλές βιομηχανικές εφαρμογές. Σημειωτέον ότι τα 700 ΜΗz δίνονται σε συνέχεια του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, το χρονοδιάγραμμα για την αποδέσμευση του οποίου παραμένει το γ' τρίμηνο του 2021, παρά τα προσκόμματα που δημιουργεί η πανδημία.
Το επιτελείο των υπερθεματιστών το οποίο θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους επικεφαλείς των παρόχων απαρτίζεται από τους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, δηλαδή Cosmote, Vodafone και Wind.
Με βάση τις τιμές εκκίνησης κι υπό την προϋπόθεση ότι θα διατεθούν όλες οι διαθέσιμες άδειες, τα συνολικά έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο θα ανέλθουν σε 367 εκατ. ευρώ. Παρά μάλιστα τις «ευκολίες πληρωμής» που περιλαμβάνει ο διαγωνισμός, με το σκεπτικό να διευκολύνει τις επενδύσεις των παρόχων για την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων, η πλειονότητα των παρόχων ενδέχεται να επιλέξει την λύση της άμεσης αποπληρωμής του 100% του τιμήματος. Οι πάροχοι έχουν την επιλογή να πληρώσουν σε 10 ημέρες από την ανάδειξή τους είτε το 100% του τιμήματος είτε το 30% και το υπόλοιπο ποσό σε εννέα ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024. Υποχρέωσή τους είναι να καλύψουν με το νέο δίκτυο το 60% του πληθυσμού σε τρία χρόνια και σε έξι χρόνια τουλάχιστον το 94%.
Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πέρα από το πράσινο φως που θα δώσει για την ανάπτυξη - ή μάλλον για την εμπορική διάθεση των δικτύων μιας και όπως αναφέρουν οι πάροχοι οι προεργασίες έχουν προχωρήσει - θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ.
Παρότι η πλειονότητα του ποσού, για την ακρίβεια το 75%, θα πάει στην «μαύρη τρύπα» του χρέους, το 25% θα διατεθεί για την δημιουργία του εν λόγω ταμείου με στόχο την ταχεία δημιουργία ενός οικοσυστήματος εφαρμογών γύρω από την πέμπτη γενιά δικτύων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, το ταμείο αναμένεται να έχει στελεχωθεί στο α’ τρίμηνο του έτους και να «σηκώσει» άμεσα τα χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις για το 5G.
Την πρόθεση για ταχεία στελέχωση και άμεση έναρξη λειτουργίας του ταμείου επιβεβαιώνει άλλωστε και η προκήρυξη διαγωνισμού από πλευράς του Υπερταμείου ήδη από το τέλος Οκτωβρίου για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει την αναζήτηση, επιλογή και πλήρωση θέσεων Εκτελεστικών και Μη Εκτελεστικών Μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας 5G Ventures («Συμμετοχές 5G ΑΕ»), της θυγατρικής δηλαδή του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) που θα αναλάβει να διαχειριστεί το «Ταμείο Φαιστός».
Το Δ.Σ. της 5G Ventures είναι επταμελές, με τα τέσσερα μέλη να συμμετέχουν και στην επενδυτική επιτροπή, η οποία θα παίζει κύριο ρόλο στην επιλογή των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει το «Ταμείο Φαιστός».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr