Επικεφαλής αυτού του «top ten» για το 2019 είναι η Σιγκαπούρη, η οποία, σύμφωνα τουλάχιστον με την αξιολόγηση της IMD και του Οργανισμού SUTD που αναμεταδίδει το sepe.gr, αναδεικνύεται στην πιο «έξυπνη» πόλη του κόσμου μεταξύ 102 που εξετάζονται συνολικά. Η Αθήνα καταφέρνει να συμπεριληφθεί στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 95η θέση ανάμεσα στις 102 πόλεις.
Στην πρώτη δεκάδα των πιο «ευφυών» πόλεων, παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Smart City Index 2019, μετά από τη Σιγκαπούρη, ακολουθούν η Ζυρίχη στη δεύτερη θέση, το Όσλο στην τρίτη, η Γενεύη στην τέταρτη, η Κοπεγχάγη στην Πέμπτη, ενώ ακολουθούν: Όκλαντ, Ταϊπέι, Ελσίνκι, Μπιλμπάο και Ντίσελντορφ.
Οι δέκα πόλεις συγκέντρωσαν ανάμεσα σε 102, παγκοσμίως, την υψηλότερη βαθμολογία στη σχετική αξιολόγηση που κάνει το Παρατηρητήριο Smart City του Κέντρου Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας της IMD, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Σιγκαπούρης (SUTD). Ο δείκτης «Smart City 2019» της IMD εστιάζει αποκλειστικά στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται την προσπάθεια για εξισορρόπηση ανάμεσα στα οικονομικά και τεχνολογικά επιτεύγματα μιας πόλης και στην προσφορά της προς την κοινωνία και τον άνθρωπο.
Κορυφαίες πόλεις
Σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, πρωταθλητισμό στο κεφάλαιο «smart cities» κάνουν επίσης το Άμστερνταμ, που βρίσκεται στην 11η θέση, το Σαν Φρανσίσκο στη 12η, το Βανκούβερ στη 13η θέση, το Σίδνεϋ (14η), το Τορόντο (15η), ενώ ακολουθούν το Μόντρεαλ (16η θέση), η Βιέννη (17η), η Μπολόνια (18η), η Πράγα (19η) και το Λονδίνο (στην 20η θέση). Όπως υπογραμμίζουν - και ορθώς - οι συντάκτες της έρευνας, ο χαρακτηρισμός μιας πόλης ως «έξυπνης» είναι κρίσιμος, αφενός για την προσέλκυση επενδύσεων και αφετέρου για την προσέλκυση ταλέντων.
Τι κάνει «έξυπνη» μια πόλη
Οι πόλεις, που τοποθετούν στην κατηγορία «smart cities» διακρίνονται για τις πολιτικές τους σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς: από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη ενέργεια και τις στρατηγικές των μεταφορών έως την κοινωνική ένταξη και την προσέλκυση ταλέντων. Και κυρίως, από την επιτυχή ενσωμάτωση των «έξυπνων» τεχνολογιών στην καθημερινότητα του πολίτη, με στόχο της βελτίωση της ζωής του.
Παρ’ όλο που δεν υπάρχει ούτε μια τέλεια στρατηγική, ούτε μια ενιαία στρατηγική, για να γίνει μια πόλη «έξυπνη» και οι πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα ζωής του ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος, της ασφάλειας, της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και της κινητικότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr