Νικήτρια στην κατηγορία “Digital Innovation Award”, αναδείχθηκε η υποψηφιότητα της Deep Sea Technologies για την εφαρμογή “Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I.) powered vessel monitoring”. Το πρωτοποριακό προϊόν της Deep Sea Technologies ονομάζεται Cassandra και είναι ένας βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης για την παρακολούθηση των μηχανημάτων και λειτουργιών των πλοίων. Εγκαθιστώντας ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι γεφυρώνουν την απόσταση ανάμεσα στο πλοίο και τα γραφεία και εφαρμόζοντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, μειώνεται η πολυπλοκότητα της επιτήρησης των μηχανημάτων του πλοίου και αναπτύσσεται μια διαισθητική πλατφόρμα, που ενημερώνει τους χρήστες τη στιγμή ή ακόμα και πριν τη στιγμή, ότι κάτι πάει στραβά. Αναλύοντας τα δεδομένα, η Cassandra “μαθαίνει” τη συμπεριφορά του πλοίου και των μηχανημάτων του και παράγει ειδικά τροποποιημένα alerts, όταν η συμπεριφορά του πλοίου δεν είναι η αναμενόμενη.
Εκ μέρους της Deep Sea Technologies ο CEO, κύριος Ρομπέρτο Κούστα, σημείωσε: “Η βράβευση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει δύο πεποιθήσεις μας. Πρώτον, ότι κάτι τόσο καινοτόμο, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα ενός τόσο παραδοσιακού κλάδου, όπως είναι η ναυτιλία. Δεύτερον, ότι με τις σωστές προϋποθέσεις μπορούν να αναπτυχθούν ιδέες στην Ελλάδα, που να αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο. Αυτό το βραβείο θα θέλαμε να το αφιερώσουμε στην ομάδα μας, που μέσω διαρκούς έρευνας εξελίσσει συνεχώς την εταιρεία μας“.
Παράλληλα, ως Merit Winner στην κατηγορία “Innovative ehealth Solutions” διακρίθηκε το έργο της HΔΙΚΑ ΑΕ “Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΗΦΥ)”. Η Ένωση εταιρειών “ΟΤΕ AE - Byte Computer ABEE” και ο συνεργάτης της Datamed AE, υλοποίησαν με πλήρη επιτυχία, για λογαριασμό της ΗΔΙΚΑ, τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), ο οποίος θα αποτελέσει τον Εθνικό Φάκελο Υγείας. Η λύση αφορά όλους τους κατόχους ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ και αποσκοπεί στην προάσπιση, στην προστασία και στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού. Ο ηλεκτρονικός φάκελος συνοδεύει τον πολίτη στη “διαδρομή του” στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και περιέχει δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, αναλυτικό ιστορικό υγείας, στοιχεία φαρμακευτικής αγωγής, εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και αποτελέσματα αυτών, αλλά και τα εμβόλια στα οποία έχει υποβληθεί (κυρίως στην περίπτωση των παιδιών).
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ., κυρία Νίκη Τσούμα, τόνισε: “Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε για τη βράβευση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ). Η διεθνής αυτή αναγνώριση είναι η αφετηρία για νέες προοπτικές στην παροχή καλύτερων, πιο άμεσων, προσωποποιημένων και αποτελεσματικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας φροντίδας στους Έλληνες ασθενείς. Η βράβευση αυτή είναι μια αναγνώριση για την Ελλάδα, για εκείνα που μπορούμε να πετύχουμε όταν κινούμαστε συντονισμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην ένωση των εταιριών που υλοποίησαν το έργο καθώς και στον ΣΕΠΕ, που στηρίζοντας σταθερά την καινοτομία στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, υπέβαλε την υποψηφιότητά μας σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό της παγκόσμιας ψηφιακής κοινότητας“.
Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε σχετικά: “Η δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για λογαριασμό της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση των ασθενών και θα διευκολύνει το έργο των ιατρών. Η παγκόσμια διάκριση στα WITSA Global ICT Excellence Awards επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία αυτού του έργου για την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα μας και το ρόλο μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Με την τεχνολογία φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους“.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Byte Computer ABEE, κύριος Σπύρος Βυζάντιος, δήλωσε ότι: “Ακόμα ένα έργο της Byte τιμάται με παγκόσμια αναγνώριση, αποδεικνύοντας στην πράξη τη συμβολή μας στη διαμόρφωση και στην πρακτική υλοποίηση του ψηφιακού μέλλοντος της Ελλάδας, μέσα από καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες εφαρμογές που απαντούν στις ανάγκες του σήμερα και μπορούν να υποδεχθούν ευέλικτα και αποτελεσματικά τις ανάγκες του αύριο. Η βράβευση του «Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας» στην κατηγορία Innovative eHealth Solutions των WITSA 2019 Global ICT Excellence Awards μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς πρόκειται για μια σύνθετη λύση που αφορά συνολικά στην προάσπιση, στην προστασία και στην προαγωγή της υγείας των πολιτών. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα, όπως κάνουμε με κάθε έργο που αναλαμβάνουμε στην 36χρονη πορεία της εταιρείας μας“.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, υπογράμμισε: “Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, η Ελλάδα συνεργάζεται με άλλες χώρες προκειμένου να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας. Στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών, η εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού, η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Η παρουσία μας στο World Congress On Information Technology που διεξάγεται στο Γερεβάν της Αρμενίας και οι ελληνικές βραβεύσεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση“.
Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, τόνισε: “Για 13 συναπτά έτη, οι ελληνικές εταιρίες διαπρέπουν ανελλιπώς κάθε χρόνο στα παγκόσμια βραβεία τεχνολογίας και καινοτομίας, WITSA Global ICT Excellence Awards, από το 2006 που συμμετέχουν με τον ΣΕΠΕ. Παρά την κρίση και τις πλέον αντίξοες συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας έμεινε ζωντανός, υγιής, υπερασπιζόμενος την ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική που πρεσβεύει για την ελληνική οικονομία. Αξίζουν συγχαρητήρια στις εταιρίες που διακρίθηκαν φέτος, γιατί παρά την κρίση καινοτομούν, πρωτοπορούν και επιβεβαιώνουν πως η χώρα μας διαθέτει μία διεθνώς ισχυρή βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας. Μία βιομηχανία, που οφείλει να τεθεί σε θέση πιλότου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας”.
“…είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και περήφανοι, καθώς οι διακρίσεις των υποψηφιοτήτων που υποβάλλει ο ΣΕΠΕ στα WITSA Global ICT Excellence Awards, φτάνουν πλέον τα 21 βραβεία στα 13 χρόνια που συμμετέχουμε. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος Ψηφιακής Τεχνολογίας εξάγει τεχνογνωσία και συμβάλλει στην Ελληνική οικονομία καθοριστικά και πολλαπλασιαστικά, μέσα από την κρίσιμη επιρροή του σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Οι διακρίσεις αυτές κάθε χρόνο, αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα μας και ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνολογία σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους της Ελληνικής οικονομίας”, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ και Deputy Chairman του WITSA, κύριος Γιάννης Σύρρος.
Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών - WITSA αποτελεί κοινοπραξία 80 συνδέσμων πληροφορικής απ’ όλο τον κόσμο, που σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας. Ο ΣΕΠΕ στηρίζει ενεργά τα WITSA Global ICT Excellence Awards, τα οποία απονέμονται με στόχο την ανάδειξη των επιχειρήσεων, που διαπρέπουν στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr