Όλα τα παραπάνω ασφαλώς και είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την εξέλιξη των παιδιών και οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί είναι καλό να τα ενθαρρύνουν για ασχοληθούν με τη ρομποτική και να αναδείξουν τα ταλέντα τους.
Στην Ελλάδα ευτυχώς ολοένα και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με τη ρομποτική, κυρίως λόγω σχετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν τα σχολεία της χώρας, αλλά και χάρη στις δράσεις του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.
Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, όπου είχαμε ρεκόρ συμμετοχών. Στη διοργάνωση πήραν μέρος 5.000 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από όλη τη χώρα, ενώ στον τελικό διαγωνίστηκαν 2.000 παιδιά, με τη συμμετοχή των παιδιών να αυξάνεται πάνω από 60% μέσα σε έναν χρόνο.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος παρευρέθηκε στον διαγωνισμό και κήρυξε την έναρξή του. Το παρών στον διαγωνισμό έδωσαν ο κ. Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, Δήμαρχος Γαλατσίου.
«Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, επενδύουμε στην πρόοδο, αλλά και τη μελλοντική τους εργασία. Ο Όμιλος ΟΤΕ ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα και προώθησαν τη διάδοσή της στις νέες γενιές. Σήμερα, χιλιάδες μαθητές παίρνουν μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς και εκπροσωπούν τη χώρα μας στις διεθνείς διοργανώσεις. Με τις ιδέες των νέων ανθρώπων και τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε σχετικά ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.
«Οι διαγωνισμοί που διοργανώνει ο WRO Hellas με τη στρατηγική συνεργασία της COSMOTE, είναι ένας μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους - προσόντα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή πορεία τους στον 21ο αιώνα. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, η οποία τελικά στοχεύει στην ανάδειξη της επιστήμης της μηχανικής σε εθνικό στόχο. Μαζί με την εκπαιδευτική ρομποτική αναπτύσσονται και οι δράσεις υποστήριξης που σχεδιάζουμε όπως η δωρεάν κατάρτιση των προπονητών και η δωρεάν διάθεση βιβλίων κατάρτισης με πρώτο το «Πώς να διδάξω με το Scratch», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRΟ Hellas.
Η COSMOTE στηρίζει, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, τις δράσεις για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της μεθόδου STEM σε όλη την Ελλάδα, την τελευταία πενταετία. Στο διάστημα αυτό, οι συμμετοχές των μαθητών στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, έχουν ξεπεράσει τις 17.000. Η μεθοδολογία STEM συνδυάζει τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά.
Οι νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019
Στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, συναγωνίστηκαν 1.976 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε 431 ομάδες από όλη την Ελλάδα.
Από τις ομάδες Δημοτικού οι ομάδες που νίκησαν:
Στην κατηγορία με θέμα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη των νησιών», οι:«4 στοιχεία», «Energy Kids», «Minders Mini 3».
Στο «Ποδόσφαιρο 2x2», οι: «SakkasAcademy 1» & «Robotakia Πρωταθλητές», «Sakkas RobotBoys & «Robospecialists 1», «Robotakia-Barcelona» & «RobotFC».
Στην παράλληλη κατηγορία «Εποικισμός του Άρη», οι: «Robo8o», «ΒoomKaboomJunior», «Εξωγήινο Έπος».
Και στην παράλληλη κατηγορία “STORIESOFTOMORROW” οι:«Mars Agrotica», «Vytina Robotics», «Robotakia Martians».
Στη βαθμίδα του Γυμνασίου νικήτριες ομάδες ήταν:
Στην κατηγορία «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα», οι: «Robomasters», «Αλγόριθμος», «TeamworkDream».
Στην παράλληλη κατηγορία «Πρωτέας» οι:«ROBOT 3», «Εv3 Builders», «Robo Eagles».
Στην κατηγορία του Λυκείου με θέμα “Smart Cities”, πρώτες ομάδες αναδείχθηκαν οι «European Citizens», «ΙΟΤΟCITY», «Creative Destruction», ενώ στην πιλοτική κατηγορία «Δίαθλο+1», για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου νικητές αναδείχτηκαν οι: «Salamina Racers», «PMGLP2», «Smart Robots Πεύκης».
Μάλιστα ο φετινός διαγωνισμός φιλοξένησε και παιδιά Νηπιαγωγείου, που μέσα από τη μη διαγωνιστική κατηγορία με θέμα «Μια βόλτα στην πόλη μου» δημιούργησαν τον πρώτο τους αλγόριθμο, παρουσιάζοντας παράλληλα τα αξιοθέατα του τόπου τους.
Με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, ο WRO Hellasμε την υποστήριξη της COSMOTE, αναλαμβάνει επίσης την ψηφιοποίηση των έργων των παιδιών, τα οποία μετατρέπονται από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σενάρια, για την εκπαίδευση των επόμενων ομάδων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr