Το Copyright Directive της EE θα δίνει τη δυνατότητα σε εκδότες να απαιτούν χρήματα από την Alphabet (Google), το Facebook και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όταν αποσπάσματα δημοσιευμάτων τους εμφανίζονται σε αποτελέσματα αναζητήσεων ή κοινοποιούνται από χρήστες.
Η Κομισιόν, που είχε θέσει το ζήτημα πριν από δύο χρόνια, λέει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στο θέμα της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να γίνουν πιο δίκαια τα πράγματα μεταξύ των μεγάλων online πλατφορμών και των εκδοτών, ραδιοτηλεοπτικών καναλιών και καλλιτεχνών. Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι από χώρες της ΕΕ και αξιωματούχοι της Κομισιόν ήταν να συναντηθούν τη Δευτέρα για να διευθετήσουν τις διαφορές τους στο θέμα, ωστόσο η συνάντηση ματαιώθηκε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση, λέγοντας πως η μεταρρύθμιση είναι κρίσιμης σημασίας, και ακόμα δυνατή, ωστόσο υπάρχει λίγος χρόνος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Οι δύο προτάσεις για τον συγκεκριμένο νόμο είναι το Άρθρο 11, που θα ανάγκαζε τη Google, τη Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν τους εκδότες για την εμφάνιση αποσπασμάτων από δημοσιεύματα, και το Άρθρο 13, που επιβάλλει σε online πλατφόρμες όπως το YouTube και το Instagram να εγκαταστήσουν φίλτρα που θα εμποδίζουν τους χρήστες να ανεβάζουν copyrighted υλικό, κάτι που, σύμφωνα με τους επικριτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λογοκρισία.
Σε κοινή ανακοίνωση των European Publishers Council, European Newspaper Publishers' Association και European Magazine Media Association, υποστηρίζεται πως «η Google κλιμάκωσε τη δημιουργία κλίματος φόβου για τις πιθανές επιπτώσεις ενός νέου δικαιώματος για τους εκδότες των ΜΜΕ».
Η Τζένιφερ Μπέρναλ, υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είπε πως το Google News ίσως να αποσυρθεί από την ήπειρο, εξαιτίας του Copyright Directive - αν και μια τέτοια απόφαση θα βασιζόταν σε στενή μελέτη των κανονισμών και θα λαμβανόταν «απρόθυμα», όπως σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr