Συγκεκριμένα όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα της εφημερίδας, Ισραηλινοί ερευνητές ανέφεραν στους FT ότι ανακάλυψαν «υλικό κακοποίησης παιδιών» σε δεκάδες ομάδες του WhatsApp νωρίτερα μέσα στο έτος. Παρότι η ομάδα ανέφερε τα ευρύματά της στη Facebook, ιδιοκτήτρια του WhatsApp, ήδη από τον Σεπτέμβριο η ερευνητική ομάδα των FT κατάφερε να εντοπίσει αρκετές από αυτές τις ομάδες μέσα στην εβδομάδα, οι οποίες όπως ισχυρίζεται, είναι μέχρι και σήμερα εξαιρετικά δραστήριες στη διακίνηση περιεχομένου.
Που και πώς ανακαλύφθηκε το υλικό
Το παράνομο περιεχόμενο - το οποίο περιλαμβάνει βίντεο και εικόνες παιδιών που υπόκεινται σεξουαλική κακοποίηση» - ανακαλύφθηκε σε ομάδες WhatsApp στις οποίες εύκολα μπορεί να συμμετάσχει κανείς από ερευνητές που εργάζονται σε ισραηλινές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ασφάλεια του διαδικτύου.
Σε επικοινωνία των FΤ με την WhatsApp, η τελευταία δήλωσε ότι διαθέτει «τεχνικές» για να σαρώσει χρήστες και ομάδες για παράνομο περιεχόμενο και ότι καθημερινά καταργούνται και μπλοκάρονται χιλιάδες λογαριασμοί. Ωστόσο, οι ισραηλινοί ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένες από τις ομάδες που παρακολουθούσαν έκαναν ευδιάκριτο τον σκοπό τους χρησιμοποιώντας ονόματα όπως «cp», συντομογραφία παιδικής πορνογραφίας ή εικόνες προφίλ που μαρτυρούσαν τι μπορεί να δει κανείς σε αυτές.
Τι καταγγέλλουν οι αρχές
Να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων κρυπτογραφεί τα μηνύματά που ανταλλάσουν οι χρήστες από το 2016. Το χαρακτηριστικό αυτό παρέχει στους χρήστες πρόσθετη διασφάλιση απορρήτου από τυχόν απειλές στον κυβερνοχώρο ή από κυβερνητική επιτήρηση. Ωστόσο, η ίδια προστασία σημαίνει επίσης ότι η WhatsApp καθώς και οι αρχές δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που υποπτεύονται ότι είναι παράνομο και καταχρηστικό
Αστυνομικές αρχές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικρίνουν εδώ και καιρό τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογράφηση, ισχυριζόμενοι ότι αποτελούν εμπόδιο στις έρευνές τους. Στον αντιποδα οι ακτιβιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής επικαλούνται ότι η τεχνολογία θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους μοναδικούς τρόπους πραγματικά ιδιωτικής επικοινωνίας σε μια εποχή εκτεταμένης κυβερνητικής επιτήρησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr