Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Οι ερευνητές συνδύασαν την πρακτική και θεωρητική ανάλυση με σκοπό να διερευνήσουν τα τρέχοντα τρωτά σημεία των εμφυτευμένων συσκευών που χρησιμοποιούνται για βαθιά εγκεφαλική διέγερση. Γνωστές ως εμφυτεύσιμες γεννήτριες παλμών (IPG) ή νευροδιεγέρτες, στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς σε συγκεκριμένα σημεία του εγκέφαλου για τη θεραπεία διαταραχών όπως η νόσος Parkinson, ο ιδιοπαθής τρόμος, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η τελευταία γενιά αυτών των εμφυτευμάτων συνοδεύονται με λογισμικό διαχείρισης – το οποίο είναι εγκατεστημένο σε tablet και smartphones – τόσο για τους κλινικούς ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Η σύνδεση μεταξύ τους βασίζεται στο τυπικό πρωτόκολλο Bluetooth.
Οι ερευνητές βρήκαν μια σειρά υφιστάμενων και δυνητικών απειλών, κάθε μία από τις οποίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους εισβολείς. Αυτές περιλαμβάνουν:
Η αντιμετώπιση αυτών των ευάλωτων ζητημάτων είναι καίριας σημασίας, επειδή οι ερευνητές εκτιμούν ότι τις επόμενες δεκαετίες οι πιο προηγμένοι νευροδιεγέρτες και η πιο βαθιά κατανόηση για το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος σχηματίζει και αποθηκεύει μνήμες, θα επιταχύνει την ανάπτυξη και τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για κυβερνοεπιθέσεις.
Μέσα σε πέντε χρόνια, οι επιστήμονες αναμένουν να είναι σε θέση να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα σήματα του εγκεφάλου που δημιουργούν τις μνήμες και στη συνέχεια να τα ενισχύσουν ή και να τα ξαναγράψουν προτού τα επανατοποθετήσουν στον εγκέφαλο. Σε μια δεκαετία από τώρα, τα πρώτα εμφυτεύματα που ενισχύουν τη μνήμη θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην αγορά - και, μέσα σε 20 περίπου χρόνια, η τεχνολογία θα μπορούσε να προχωρήσει αρκετά ώστε να επιτρέψει τον εκτεταμένο έλεγχο των αναμνήσεων.
Οι νέες απειλές που θα προκύψουν από αυτό θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μαζική χειραγώγηση ομάδων μέσω εμφυτευμένων ή διαγραμμένων αναμνήσεων πολιτικών γεγονότων ή συγκρούσεων. ενώ οι «επαναπροσδιορισμένες» ψηφιακές απειλές θα μπορούσαν να στοχεύσουν νέες ευκαιρίες ψηφιακής κατασκοπείας ή την κλοπή, τη διαγραφή ή το «κλείδωμα» αναμνήσεων (για παράδειγμα, σε αντάλλαγμα για λύτρα).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Dmitry Galov, junior security researcher στην Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab, δήλωσε: «Τα τρέχοντα τρωτά σημεία έχουν σημασία γιατί η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα είναι το θεμέλιο για το τι θα υπάρξει στο μέλλον. Παρόλο που δεν έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις στο φυσικό περιβάλλον με επίκεντρο νευροδιεγέρτες, υπάρχουν σημεία αδυναμίας που δεν θα είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν. Πρέπει να φέρουμε σε επαφή επαγγελματίες του τομέα της υγείας, με επαγγελματίες του κλάδου της ψηφιακής ασφάλειας και κατασκευαστές με στόχο να διερευνήσουν και να μετριάσουν όλα τα πιθανά τρωτά σημεία, τόσο αυτά που βλέπουμε σήμερα όσο και αυτά που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια».
Η Laurie Pycroft, διδακτορική ερευνητής στην Ομάδα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πρόσθεσε: «Τα εμφυτεύματα μνήμης είναι μια πραγματική και συναρπαστική προοπτική, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην υγειονομική περίθαλψη. Η προοπτική να αλλάξουμε και να ενισχύσουμε τις αναμνήσεις μας με ηλεκτρόδια μπορεί να ακούγεται σαν μυθοπλασία, αλλά βασίζεται σε μια στέρεη επιστήμη, τα θεμέλια της οποίας υπάρχουν ήδη σήμερα. Τα εμφυτεύματα μνήμης είναι μόνο ζήτημα χρόνου. Η συνεργασία για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων και τρωτών σημείων, ενώ αυτή η τεχνολογία παραμένει σχετικά νέα, θα αποδώσει στο μέλλον».