Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα, η κλινική «Υγιεινής Χρήσης Τεχνολογίας (SHUT)» του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Νευροεπιστημών στο Μπανγκαλόρ υποδέχθηκε το πρώτο της σχετικό περιστατικό: έναν άνεργο άνδρα 26 ετών που στράφηκε στο Netflix ως μέθοδο «αποκοπής» από την πραγματικότητα για περισσότερο από έξι μήνες.
Ο Manoj Kumar Sharma, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας και επικεφαλής της κλινικής SHUT, δήλωσε ότι ο άντρας ξεκίνησε να περνάει περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα παρακολουθώντας ταινίες και σειρές στο Netflix, καθώς τον βοηθούσαν να αισθάνεται καλά. «Όταν η οικογένειά του τον πίεζε να κερδίζει τα προς το ζην, ή όταν έβλεπε τους φίλους του να έχουν επιτυχίες, παρακολουθούσε ασταμάτητα σειρές. Ήταν μια μέθοδος απόδρασης. Μπορούσε να ξεχάσει τα προβλήματά του, και αντλούσε τεράστια ευχαρίστηση από αυτό », δήλωσε ο Δρ Sharma.
Όταν ξυπνούσε το πρωί, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ανάψει την τηλεόραση. Αλλά η ευχαρίστηση αυτή ήταν βραχύβια, καθώς ο νεαρός άνδρας διαπίστωσε ότι δεν ήταν σε θέση να ασκήσει οποιαδήποτε μορφή αυτοελέγχου. Αυτό οδήγησε σε καταπόνηση των ματιών του, κόπωση και διαταραχές ύπνου.
Για να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τον εθισμό του, οι γιατροί στην κλινική χρησιμοποιούν συνεδρίες ψυχοθεραπείας, ασκήσεις χαλάρωσης και καθοδήγηση σχετικά με την καριέρα του.
Παρότι η περίπτωση του 26χρονου άνδρα είναι η πιο ακραία μορφή στην κλινική, ο Δρ Sharma δήλωσε ότι πολλοί από τους ασθενείς του που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον εθισμό στα online τυχερά παιχνίδια, καταφεύγουν επίσης στο «binge watching».
Μάλιστα, πολλοί σύμβουλοι σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εμφανίζονται επίσης ανήσυχοι για αυτή την τάση και κάποιοι έχουν αρχίσει τη διεξαγωγή συνεδριών για γονείς και μαθητές, σχετικά με την αναγνώριση των πρώιμων δειγμάτων εθισμού, καθότι μπορεί να έχει συνέπειες στην ακαδημαϊκή τους καριέρα αλλά και μετέπειτα ζωή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr