Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιος βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η ευρύτερη περιοχή της Silicon Valley είδε 12.000 συμφωνίες σε 7.000 εταιρείες από το 2012 μέχρι σήμερα, με διαφορά μάλιστα από την δεύτερη Νέα Υόρκη και το τρίτο Λονδίνο.
Παρόλα αυτά διαφαίνεται μια σημαντική αύξηση επενδύσεων εκτός Silicon Valley, και ειδικά στην Κίνα και ακόμα πιο ειδικά στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, μια και εκεί βρίσκονται Startups όπως οι Didi, Toutiao, Mobike οι οποίες έχουν κάνει μεγάλους γύρους και exits τον τελευταίο καιρό.
Αναφορικά με την Ευρώπη διακρίνουμε αυξητικές τάσεις στις επενδύσεις και ειδικά στο Λονδίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη, Άμστερνταμ και φυσικά στο Τελ Αβίβ.
Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε αρκετές εταιρίες τεχνολογικής καινοτομίας;
Οι περισσότεροι ερευνητικοί οργανισμοί στην Ελλάδα δεν έχουν ούτε την πολιτική, ούτε τον απαραίτητο μηχανισμό (Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας) που θα βοηθήσει τους ερευνητές να πατεντάρουν την εφεύρεσή τους. Έτσι πολλές εφευρέσεις απλώς γίνονται δημόσια γνώση βοηθούν στην εξέλιξη της έρευνας αλλά δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για καμία εταιρία.
Ακόμα και αν ένας ερευνητής έχει τη “φιλοδοξία” να πατεντάρει την εφεύρεσή του θα αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσκολίες που είτε στο τέλος θα τον εμποδίσουν να πατεντάρει είτε θα τον οδηγήσουν στο να καταθέσει μια αίτηση που δεν θα έχει την πλήρη αξία που θα μπορούσε να έχει. Η διαδικασία της προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας δεν είναι απλή. Χρειάζεται χρόνο, γνώσεις και χρήματα. Ελάχιστοι οργανισμοί στην Ελλάδα (ακόμα και ιδιωτικοί) έχουν χτίσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία.
Είναι προφανές ότι για να αυξηθεί ο αριθμός των τεχνολογικών Startups στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει:
- Η πλήρης υλοποίηση του Νόμου 4512/2018 με την έκδοση όλων των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων για την αναγνώριση του επαγγέλματος του Δικηγόρου Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
- η δημιουργία και χρηματοδότηση δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας σε όλους του Ερευνητικούς Οργανισμούς (Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα) της χώρας με μακροπρόθεσμο προσανατολισμό και επίκεντρο την προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
- η επικαιροποίηση όλων των σχετικών νομοθετικών διατάξεων ώστε να ξεκαθαριστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της διανοητικής ιδιοκτησίας που παράγεται σε δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς και η εφαρμογή τους από τις διοικήσεις των Οργανισμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr