Οι ερευνητές Brian Dolhansky και Cristian Canton Ferrer σημειώνουν σε μελέτη τους για το Facebook ότι οι αλγόριθμοι για το ρετουσάρισμα προσώπων, όπως η αφαίρεση των κόκκινων ματιών και το «εικονικό» μακιγιάζ έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Συνεπώς, έστρεψαν την προσοχή τους στην κατασκευή ενός αλγορίθμου που θα μπορούσε να αντικαταστήσει επιτυχώς τα κλειστά μάτια με ανοιχτά.
Η εν λόγω τεχνική ψηφιακής «ζωγραφικής», που χρησιμοποιεί λογισμικό για να γεμίσει έναν χώρο με κάτι που θεωρεί ότι θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, δεν είναι καινούρια.
Πρόκειται, ωστόσο, για μια νέα προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί ένα είδος αλγορίθμου μηχανικής μάθησης όπου δύο νευρωνικά δίκτυα βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Τα δίκτυα είναι εκπαιδευμένα να αναγνωρίζουν τα μάτια ενός ατόμου και στη συνέχεια να τα δημιουργούν εκ νέου.
Στο παρελθόν, η μέθοδος δεν ήταν γνωστή για το… ρεαλιστικό της αποτέλεσμα. Το Facebook συνέκρινε τη δική του τεχνολογία με εκείνη της Adobe. Στην παρακάτω εικόνα, το Adobe βρίσκεται στην τρίτη στήλη και το Facebook στην τελευταία στήλη.
Παρόλο που αυτή η νέα μέθοδος είναι αρκετά πειστική, δεν λειτουργεί πάντα. Τα γυαλιά και οι τούφες των μαλλιών που βρίσκονται πάνω από τα μάτια συχνά αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι ερευνητές κατόρθωσαν να κάνουν αξιοπρεπή δουλειά σε μια εικόνα του Μαχάτμα Γκάντι.
Οι ερευνητές δεν έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το εάν αυτή η τεχνολογία «ζωγραφικής ματιών» θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο Facebook στο μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr