Η αρχή της ουδετερότητας προέβλεπε ότι οι πάροχοι του Διαδικτύου ήταν αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν όλα τα δεδομένα στο Διαδίκτυο με τον ίδιο τρόπο και να μην προβαίνουν σε διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα ή την εφαρμογή.
Επίσης, οι πάροχοι δεν μπορούσαν εσκεμμένα να εμποδίζουν, να προσφέρουν χαμηλότερες ταχύτητες ή να χρεώνουν κάποιους ιστότοπους ή διαδικτυακό περιεχόμενο.
Ο πρόεδρος του FFC, διορισμένος από τον Ντ.Τραμπ, αποκρούοντας τις επικρίσεις για την απόφαση δήλωσε ότι αποκαθίσταται η ελευθερία του Διαδικτύου και δίνεται στήριξη στους καταναλωτές και στην ανταγωνιστικότητα.
Η FCC «δίνει τα κλειδιά του Διαδικτύου σε μια χούφτα εταιρειών», επεσήμανε η Μίνιον Κλάιμπερν μέλος της FCC που καταψήφισε την απόφαση.
Η διαμάχη για την «ουδετερότητα του Διαδικτύου» είναι πολύ έντονη εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της FCC ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν δήλωσε ότι προτίθεται να την αμφισβητήσει νομικά σε συνεργασία με τους γενικούς εισαγγελείς άλλων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι η FCC «πλήττει τους καταναλωτές της Πολιτείας και οποιονδήποτε τάσσεται υπέρ του ελεύθερου και ανοικτού Διαδικτύου».
Σύμφωνα με τον Σνάιντερμαν, η FCC «θέλει να δώσει ένα πρώιμο δώρο Χριστουγέννων στους γίγαντες των τηλεπικοινωνιών».
Οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ επιθυμούν πάντως να δουν το τέλος «της ουδετερότητας του Διαδικτύου»,καθώς είναι και οι ίδιες δημιουργοί περιεχομένου και άρα βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τεχνολογικές εταιρείες όπως η Netflix, η Amazon και η Apple.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr