Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς για την ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής, η ανάκαμψη από τις παραβιάσεις ασφάλειας κάθε άλλο παρά φθηνότερη γίνεται.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Kaspersky Lab και της B2B International, αυτόν τον χρόνο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξόδεψαν κατά μέσο όρο $87.800 για κάθε περιστατικό ψηφιακής ασφάλειας (σε σύγκριση με τα $86.500 το 2016). Οι δε μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, δαπανώντας $992.000 το 2017, σε σύγκριση με $861.000 το 2016.
Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των προϋπολογισμών ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής φαίνεται να είναι μόνο μέρος της λύσης. Κι αυτό γιατί οι πιο εντυπωσιακές απώλειες δείχνουν να οφείλονται στα περιστατικά που αφορούν τρίτους και στις αποτυχίες τους στον κυβερνοχώρο. Δηλαδή, η ελλιπής ψηφιακή ασφάλεια τρίτων προμηθευτών προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημία στις περισσότερες επιχειρήσεις.
Για του λόγου το αληθές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερα από $140.000 για περιστατικά που αφορούν υποδομές, οι οποίες φιλοξενούνται από τρίτους. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, οι επιχειρήσεις έχασαν σχεδόν $2 εκατ. ($ 1,8 εκατ.) ως αποτέλεσμα παραβιάσεων που επηρεάζουν τους προμηθευτές.
Πάντως, οι επιχειρήσεις κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι για το θέμα της ψηφιακής τους ασφάλειας, γεγονός που φαίνεται και από το ότι όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε αυτή: το 63% το 2017 σε σύγκριση με το 56% το 2016.
Εξελίξεις
Η έρευνα (IT Security: cost-center or strategic investment) αποκαλύπτει, στο μεταξύ, κάποιες πολλά υποσχόμενες εξελίξεις όσον αφορά στη σημασία, που αποδίδεται στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων. Οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, αρχίζουν να τη θεωρούν στρατηγική επένδυση και το κεφάλαιο που δαπανάται στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων αυξάνεται συνεχώς, αγγίζοντας το ένα τέταρτο (23%) του προϋπολογισμού των πληροφοριακών συστημάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό το μοτίβο ακολουθείται από όλες τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων όπου οι πόροι είναι συνήθως ελλιπείς.
“Ενώ τα περιστατικά ψηφιακής ασφάλειας, που αφορούν τρίτους, αποδεικνύονται επιβλαβή για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, ο οικονομικός τους αντίκτυπος σε μια επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει διπλάσιες ζημίες. Αυτό συμβαίνει λόγω μιας ευρύτερης παγκόσμιας πρόκλησης - με τις απειλές να κινούνται γρήγορα και τις επιχειρήσεις και τη νομοθεσία να αλλάζουν αργά”, σχολίασε ο Head of Enterprise Business Division της Kaspersky Lab, Alessio Aceti.
Πηγή: sepe.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr