Σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής, στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Σιγκαπούρη (398 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους), η Ιαπωνία (305) και η Γερμανία (301).
Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόλις 69 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους.
Η Ευρώπη μπορεί πάντως να θεωρηθεί πρωτοπόρος, καθώς, όπως σημειώνει η ομοσπονδία, οι 14 από τις 22 χώρες με πυκνότητα ρομπότ άνω του μέσου όρου βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη διάρκεια του 2016 οι πωλήσεις βιομηχανικών ρομπότ εμφάνισαν ετήσια αύξηση 14% και έφτασαν τις 290.000 μονάδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδίας, μέχρι το 2019 ο παγκόσμιος πληθυσμός βιομηχανικών ρομπότ θα φτάσει τις 2,9 εκατομμύρια μονάδες.
Η Κίνα αναδεικνύεται σε μεγάλη αγορά, καθώς αναμένεται να αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών πωλήσεων έως το 2019.
Όσον αφορά τις συνέπειες της αυτοματοποίησης στην αγορά εργασίας, η ομοσπονδία διαβεβαιώνει ότι τα ρομπότ έχουν θετικό αντίκτυπο. Στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε παράλληλα με την αύξηση της ρομποτικής αυτοματοποίησης.
Το επιχείρημα είναι ότι η μείωση του κόστους παραγωγής χάρη στις μηχανές οδηγεί σε μείωση τιμών, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη ζήτηση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr