Στην επιστολή δεν κατονομάζονται οι «ένοχοι» γίγαντες της Silicon Valley, γίνονται ωστόσο αναφορές σε λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας, καταστήματα εφαρμογών και μηχανές διαδικτυακών αναζητήσεων που έχουν εξελιχθεί από «πύλες» (gateways) σε «κλειδοκράτορες» (gatekeepers), αποκλείοντας ουσιαστικά τους ανταγωνιστές τους από την αγορά.
Η Apple και η Google μαζί ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες που παρέχουν προϊόντα για τις συσκευές αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν τα λόμπι της Silicon Valley, διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της αγοράς.
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η διαμάχη στους κόλπους της Κομισιόν σχετικά με την εποπτεία του ψηφιακού κλάδου, μετά τις δυναμικές παρεμβάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου στην αγορά με στόχο να εξαλείψει τις άδικες ρήτρες που επιβάλλουν οι μεγάλες πλατφόρμες.
Ο λόγος της διαφωνίας μεταξύ των αξιωματούχων της Κομισιόν είναι ότι δεν θέλουν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να χαρακτηριστεί «αντιαμερικανικό», ιδίως μετά τις δυναμικές δράσεις κατά των Apple, Google και Amazon όσον αφορά στην φοροαποφυγή στην ΕΕ.
Οι επιλογές που εξετάζει η Επιτροπή κυμαίνονται από κώδικες συμπεριφοράς ανάλογα με τον κλάδο έως τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα επίλυσης διαφορών που θα δώσει οριστικό τέλος στις διαμάχες ανάμεσα στις πλατφόρμες-παντοκράτορες του κλάδου και τις μικρότερες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr