Η Kaspersky Lab πραγματοποιεί νέα έρευνα, η οποία αποκαλύπτει πως ένας στους δέκα δεν γράφει την ακριβή αλήθεια για τη ζωή του στο facebook, αναζητώντας περισσότερα «likes» στις αναρτήσεις του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνδρες επίσης είναι πιο πιθανό να αναρτήσουν προσωπικές τους πληροφορίες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ένας στους δέκα (9%) θα αναρτούσε μία προσωπική του γυμνή φωτογραφία σε σύγκριση με μόλις 5% των γυναικών. Επίσης, το 13% των ανδρών θα αναρτούσε φωτογραφία φίλου που φοράει κάτι αποκαλυπτικό.
Για να είναι αρεστοί και να έχουν απήχηση, περίπου ένας στους δέκα (12%) προσποιείται ότι είναι «κάπου» ή κάνει «κάτι», το οποίο μπορεί να μην είναι απόλυτα αληθές.
Για τους άνδρες, το νούμερο αυτό ανέρχεται στο 14%, γεγονός που δηλώνει ότι αρκετοί θα προτιμούσαν να προσελκύσουν την προσοχή των υπολοίπων στα social media παρά να μοιραστούν μια ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής τους.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι άνδρες ανησυχούν πολύ για τον αριθμό των «likes» που θα συγκεντρώσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, για χάρη τους είναι περισσότερο πρόθυμοι σε σύγκριση με τις γυναίκες να αποκαλύψουν κάτι ντροπιαστικό ή εμπιστευτικό για τους συνεργάτες, τους φίλους ή τους εργοδότες τους.
Αν μάλιστα δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα likes που έχουν βάλει στόχο, νιώθουν μεγάλη ανησυχία. Για την ακρίβεια, το 24% των ανδρών ανησυχεί μήπως τα «likes» στις δημοσιεύσεις τους είναι λίγα και θεωρηθούν από τους φίλους τους μη δημοφιλείς σε σύγκριση με το 17% των γυναικών. Επιπροσθέτως, το 29% των ανδρών παραδέχεται πως θυμώνει αν κάποιος που έχει σημασία γι' αυτούς δεν κάνει «like» στις δημοσιεύσεις τους.
Τους κινδύνους από μια τέτοια συνήθεια επισημαίνει ο Evgeny Chereshnev, επικεφαλής των Social Media της Kaspersky Lab προειδοποιώντας πως με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι.
«Στην προσπάθειά τους να βρουν κοινωνική έγκριση, οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να βλέπουν τα όρια ανάμεσα σε αυτά που είναι εντάξει να μοιραστούν και σε αυτά που είναι καλύτερα να κρατηθούν ιδιωτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Αλλά είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, καθώς και την ιδιωτικότητα των άλλων. Η έρευνα δείχνει ότι το 58% των ανθρώπων αισθάνεται άβολα και αναστατωμένο όταν οι φίλοι του δημοσιεύουν φωτογραφίες του που δεν θέλει να δημοσιοποιηθούν. Συνολικά, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι, να κατανοούν τις πληροφορίες που μοιράζονται στα social media και να εγκαταστήσουν λογισμικό ασφαλείας στις συσκευές τους για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους από τις ψηφιακές απειλές», συμπληρώνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr